Prednosti kapusty i zemiakov

Kapusta a zemiaky sú nenahraditeľnou súčasťou slovenskej kuchyne.

26.10.2014 11:00
kapusta, zemiaky, koreňová zelenina Foto:
Kapusta má bohaté využitie aj v ľudovom liečiteľstve.
debata (1)

Balzam na ekzémy

Ľudové liečiteľstvo využíva kapustné listy uvarené v mlieku spolu s otrubami ako účinný obklad na mokré ekzémy alebo pri ochorení lymfatického systému. Šťavu z čerstvej kapusty s medom odporúčajú skúsené bylinkárky pri zachrípnutí či strate hlasu.

Užitočný vývar

Zemiaky varené vo vode strácajú veľa výživných látok, ktoré sa vylúhujú do vody, a tá sa potom vyleje. Ideálna je úprava zemiakov v pare, tak ako sa varia knedle. Keď varíte zemiaky vo vode, skúste ju využiť napríklad pri príprave omáčok či pridať do relaxačného kúpeľa, vhodná je aj na umývanie riadu.

Vareškov tip:Kapusta s feniklom

V kastróle zohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a fenikel, urestujeme ich, zalejeme šťavou z kapusty a dusíme domäkka. Pridáme pokrájanú kapustu, osolíme, osladíme a necháme prejsť varom. Potom pridáme múku rozmiešanú v troche vody, starostlivo premiešame a 10 minút prevárame.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať

Kapusta
Zo všetkých odrôd má asi najširšie využitie biela kapusta, dlho vydrží, hlávky sú pevné, pritom však krehké a šťavnaté. Na kvasenie je táto odroda najvhodnejšia.

Lis na zemiaky
Na prípravu zemiakovej kaše či na výrobu zemiakového cesta je ideálnou pomôckou praktický lis na zemiaky, dnes vyrábaný najmä v antikorovom vyhotovení.

Kyslé mlieko
Kyslomliečne výrobky sú bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu a rôznych vitamínov, prevažne skupiny B. Vďaka kyseline mliečnej sú ľahko stráviteľné.

Bravčová masť
Masť sa na našom vidieku škvarila zvyčajne až na druhý deň po zabíjačke. Vnútorná masť je jemná delikatesa, preto sa používala do sviatočného pečiva.

Sušené huby
Huby obsahujú veľké množstvo vitamínov B (s výnimkou vitamínu B 12), pomáhajú pri depresiách, srdcových chorobách, migréne a znižujú hladinu cholesterolu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zemiaky #kapusta #slovenská kuchyňa

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...