Čaro a chuť dobrej slaninky

Existuje veľké množstvo receptov na výrobu domácej údenej slaniny, ktorá má výnimočné postavenie v tradičnej slovenskej kuchyni.

25.10.2014 11:00
údená slanina, údeniny Foto:
Bez údenej slaniny si slovenskú kuchyňu môžeme len ťažko predstaviť.
debata (3)

Ako by vyzerali a chutili také bryndzové halušky bez pekne vyškvarenej slaninky, a nejedno klasické zemiakové či kapustové jedlo si túto slanú dobrotu priam pýta.

Oravská slanina

Tradičná oravská slanina má zlatohnedú farbu, lahodnú dymovú arómu a pripravuje sa z vykosteného bravčového bôčika, z ktorého, samozrejme, neodstraňujeme kožu. Mastné časti bielej farby sú prerastené svalovinou, chýbajú úlomky kostí, miestami obsahuje chrupavky.

Anglická slanina

Na výrobu anglickej slaniny sa prednostne vyberá bôčik s kožou, podobne ako pri slanine oravskej. Pri nakladaní sa používa cesnak a soliaca zmes, pritom si treba dať pozor – je lepšie mať mäso nedosolené než presolené. Vyúdená anglická slanina má typickú tmavú zlatohnedú farbu.

Česká slanina

Pre našich západných susedov je typická vysoká slanina, ktorá bola 4–6 týždňov nasucho nasolená a vyúdená do citrónovej až zlatožltej farby hustým teplým dymom, neskôr schladeným na studený dym. Ak sú piliny, ktorými údime, suché, treba ich kropiť vodou, aby sa slanina „nepotila“.

Moravská slanina

Moravská slanina je vlastne silne vyúdená klasická solená slanina, ale častejšie sa na jej výrobu používa tučný bok bez rebierok. Vyúdená slanina alebo bok sa niekoľkokrát potrie bravčovou krvou a zakaždým dá zaschnúť do udiarne. Údi sa podobne ako česká slanina.

Cesnakový údený bôčik

Na prípravu cesnakového bôčika potrebujeme nenasolený asi päť centimetrov hrubý vykostený bravčový bok s kožou, cesnak podľa množstva mäsa (na 10 kg asi 200 g), soliacu zmes a mleté čierne korenie. Po asi päťtýždňovom naložení sa údi studeným dymom dva dni.

Papriková slanina

Riadne preležaná slanina z chrbtovej časti alebo vykostený vysoký bok sa najprv dá do vriacej vody na 15–20 minút, polotuhá slanina sa vyberie z vody a zaťaží doskou, zo studenej sa nakrájajú kúsky 5×5 cm cez celú šírku, tie sa obalia v sladkej mletej paprike a rukami dobre pritlačia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #údeniny #údená slanina #slovenská kuchyňa

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...