Priberáte? Zrejme vás nútia maškrtiť oči aj nos

Aj oči vás môžu nabádať, aby ste neustále niečo jedli. A potom priberáte.

27.10.2014 15:00
žena, obezita, hlad Foto:
Ste naozaj hladná alebo len máte na niečo chuť?
debata

Hlad nemusí vždy znamenať hlad. Vo väčšine prípadov nejde totiž o skutočný hlad, len o chuť na čokoľvek. A tá sa prihlási kedykoľvek, dokonca aj vtedy, keď ste len pred pár minútami zjedli obed.

Ako vyzerá skutočný hlad? Škŕka vám v bruchu a hodiny ste nič nejedli. Máte prázdny žalúdok a ten si pýta niečo jesť. Doprajte mu minimálne zdravý snack, napríklad celozrnný chlieb s jogurtovou náterkou a zeleninou.

Ak chcú jesť oči: Práve vidíte reklamu na novú čokoládovú tyčinku. Alebo idete okolo cukrárke a cez okno sa na vás sa „pozerajú“ pekne naukladané zákusky. V týchto situáciách začne organizmus produkovať viac slín a oči si pýtajú jesť.

Čo robiť? Musíte odolať. Nenechajte sa očami nalákať, rýchlo choďte od cukrárne ďalej, začnite myslieť na niečo iné. Ak sa vám tieto lákadlá stratia z dohľadu, o pár minút na tento hlad zabudnete.

Ak si pýta jesť nos: „Ach, ako skvelo to vonia!“ Idete okolo pizzerie či čínskej reštaurácie a jedlo je cítiť až na chodník. Vaše čuchové bunky okamžite vyšlú správu mozgu: „Aj my by ste si dali niečo pod zub“. A pritom nepociťujete hlad, ale obrovskú chuť na niečo voňavé.

Čo robiť? Rýchlo bežte preč! Ak už nebudete cítiť tieto príjemné vône, vaša chuť prejde.

Ak si pýta jesť mozog: „Vyskúšaj niečo nové, pikantné či sladké. Niečo, čo si ešte nemala,“ hovorí mozog, ktorý vás nabáda na nové chute, ktoré treba vyskúšať.

Čo robiť? Doprajte si nové recepty, nové jedlá a netradičné chute. Ak telu doprajete žiadanú zmenu a z času na čas si dáte niečo netradičné, nebude „vás nútiť“ jesť kedykoľvek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #hlad #priberanie

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...