Slovenské dobroty na tanieri

Mäsové dobroty z regiónov Slovenska by nemali chýbať na našom tanieri.

19.10.2014 11:10
bravčový bôčik, regionálna kuchyňa Foto:
Bravčový bôčik je častou surovinou v regionálnych receptoch.
debata (1)

Zbojnícka pochúťka

Najviac sa v slovenských mäsitých pokrmoch využíva bravčové a hovädzie mäso, pomerne málo sú v našej kuchyni zastúpené ryby. Delikátnou pochúťkou je na rošte pripravené osolené mäso prekladané slaninou a okorenené cesnakom – zbojnícka pečienka, ktorá bývala obľúbená u horalov.

Sýte polievky

Základom nášho jedálneho lístka sú výživné a sýte polievky, najznámejšia je tradičná kapustnica, ktorá sa líši región od regiónu. Niekde pridávajú kyslú smotanu až na tanier, inde je polievka dochutená pálivou paprikovou klobásou alebo údeným mäsom. Ďalšie typické polievky sú zemiaková, fazuľová, šošovicová či hubová.

Vareškov tip: Fazuľovo-bravčový guláš

Cibuľu opražíme, podusíme na nej bravčové mäso nakrájané na kocky, pridáme rascu, červenú papriku a soľ, podlejeme horúcou vodou a dusíme domäkka. Na konci dusenia pridáme nakrájanú zelenú papriku a paradajky. Nakoniec pridáme vopred uvarenú bielu fazuľu a nakrájanú slovenskú salámu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri príprave regionálnych receptov

Bravčový bôčik
Nejednému nemenovanému doktorovi zdravej výživy pri vyslovení slova bôčik zmrzne úsmev, ale čo robiť, keď je taký dostupný a Slovákovi chutí.

Mlynček na mäso
V slovenskom jedálnom lístku nesmie chýbať mleté mäso vo všakovakých podobách a na jeho prípravu slúži rokmi preverený klasický mlynček na mäso.

Koreňová zelenina
Naše gazdinky, najmä na vidieku, si dokázali dopestovať domácu mrkvu, petržlen či zeler, ktoré i dnes chutia neporovnateľne s ponukou hypermarketov.

Paradajkový pretlak
Taký domáci rajčiakový pretlak je vyrobený bez všelijakých „éčok“, dobre pritom vieme, aké paradajky sme naň použili, poznáme presne jeho vek.

Majorán
Hlavnou liečivou vlastnosťou majoránu je jeho silne upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, účinkuje pri rozčúlení, stresoch, nespavosti, migréne a pocitoch slabosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #regionálna kuchyňa #bravčové mäso

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...