Kulinárske prednosti jahňacieho mäsa

Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku je dnes nízka, hoci naši predkovia ho konzumovali bežne.

18.10.2014 14:00
jahňacina, varenie, výživa Foto:
Jahňacie mäso je biologicky vysoko hodnotné, a preto aj veľmi zdravé.
debata

Príčiny nižšej spotreby možno hľadať jednak v nezvyčajnej chuti tohto mäsa, jednak v nedostatočných vedomostiach o jeho výživných a kulinárskych hodnotách.

Vlastnosti jahňaciny

Jahňacie mäso je svetlé tehlovočervené, pevné, jemné a krátko vláknité, slabo aromatické, má charakteristickú vôňu a sladkastú chuť. Patrí medzi najšťavnatejšie druhy mäsa medzi jatočnými zvieratami. Jahňacina má podobné vlastnosti ako baranie mäso či mäso kozliat.

Vek jahňaciny

Jahňacina je mäso pochádzajúce z mladých kusov zvierat vo veku do šiestich mesiacov. Ide o mäso veľmi kvalitné, vyrastené vo väčšine prípadov vďaka materskému mlieku a čerstvej výživnej pastve, teda je biologicky vysoko hodnotné, a preto aj veľmi zdravé.

Jahňacina vo výžive

Jahňacina spĺňa dnešné požiadavky na zdravú a plnohodnotnú výživu vysokou biologickou a dietetickou hodnotou. Výskum v oblastiach so silným zamorením pôdy ťažkými kovmi ukázal, že látky obsiahnuté v pôde a pastve sa v jahňacine vyskytujú len v minimálnom množstve.

Zdravie v jahňacine

Jahňacina je dobre stráviteľná, má vysoký obsah dôležitých aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Vďaka svojmu zloženiu sa jahňacie mäso odporúča napríklad pri žlčníkových diétach, takisto pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi a vhodné je aj pre srdciarov.

Koreniny a marinovanie

Tradične sa jahňacina upravuje s cesnakom a bylinkami, napríklad majoránom, pamajoránom či tymianom. Mäso sa niekedy zvykne nakladať do nálevu, najmä do zmesi vody s octom či do kyslého mlieka. Kyseliny v octe alebo mlieku pomáhajú uvoľniť svalové vlákna.

Jahňacina v kuchyni

Jahňacie mäso by malo byť vždy dobre vyzreté, odblanené a zbavené všetkých šliach. Každá časť jahňacieho mäsa vyžaduje inú úpravu. Celá stehno, chrbát, bok a plece sú vhodné na pečenie, kotlety z chrbta a plátky zo stehna sú ideálne okrem pečenia aj na vyprážanie či grilovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #zdravá výživa #kulinárstvo #jahňacie mäso

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...