Husacie či kačacie hody v plnom prúde: Tieto triky musíte poznať

Čas husacích hodov je tu. Ak sa chystáte na hydinu po domácky, pár rád sa vám určite zíde.

12.10.2014 12:01
pečená hus, husacina Foto:
debata

Riziko prechodu
Pri pečení husi je prvý krok k úspechu technicky nenáročný, ale o to dôležitejší pre chuť mäsa. Hus nesmie z chladu rovno do rúry. Aby mäso nezažilo teplotný šok, treba hus dve až tri hodiny pred pečením nechať stáť pri izbovej teplote.

Mliečny nálev
Ak chceme mať hydinu po tepelnej úprave pekne šťavnatú, oplatí sa venovať jej o niečo skôr. Naše babičky hus aj kačicu nakladali na noc do mlieka. Takto naložená hydina nevypustí takmer žiadnu šťavu a mäso je potom jemnejšie.

Osožná masť
To najlepšie na husi je napodiv to, čo na prvý pohľad vyzerá ako najrizikovejšie – totiž husacia masť, zložená z dvoch tretín pre telo vhodných nenasýtených mastných kyselín, zatiaľ čo škodlivých nasýtených kyselín je len asi 30 percent. Husacia masť býva označovaná za „olivový olej" živočíšnych tukov.

Kvalita kačice
Kačice, ktoré sa dodávajú na trh, musia byť zbavené všetkých odpadových častí (hlava, vnútornosti, črevá, priedušnice, pažerák, pľúca, pohlavné žľazy, beháky, perie), mať čisto vymytú telesné dutiny, a ak sa dodávajú s drobami, aj tie musia byť očistené, osobitne zabalené a vložené späť do telovej dutiny.

Päť vecí, ktoré budeme potrebovať

Hus

Dozlatista vypečená hus so zemiakovými lokšami, husacou masťou, dvoma druhmi kapusty a mladé víno – to sú súčasti husacích hodov, ktoré vládnu aj našej jeseni.

Pekáč

Klasická tepelná úprava si vyžaduje keramický pekáč na hus či kačicu, do ktorého pred prípravou nalejeme trochu vody a mäsko prelievame vypečeným tukom.

Med

Prepečenú hus je dobré na záver pečenia potrieť medom, prípadne posypať sezamovými semienkami a zvýšiť teplotu pečenia, aby sa vytvorila zlatistá kôrka.

Červené víno

Výbornou pochúťkou je aj hydina pečená alebo dusená na kvalitnom červenom víne, ktoré vynikajúco doplní chuť tejto jesennej mäsitej pochúťky.

Mandle

Pravidelná konzumácia mandlí priaznivo ovplyvňuje činnosť krvného obehu, čím okrem iného pomáha predchádzať vzniku cukrovky, chráni naše srdce aj cievy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #triky #hus #kačica #hody

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...