Malá hydinová abeceda: Ako pitvať, ako skladovať...

Hydinové mäso je zdrojom plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok.

10.10.2014 15:00
hydina - kura - surové kura Foto:
Chladená hydina sa skladuje pri teplote -1 °C najviac päť dní, mrazená sa skladuje pri teplotách od -18 až -22 °C.
debata

Vodná hydina, hus a kačica, má tmavšie a tučnejšie mäso, ale jeho kvalitu podobne ako ostatnej hydiny ovplyvňuje nielen kŕmenie, druh a vek, ale aj postup pri úprave mäsa, ktorý už mestský človek pozná len zriedka, ale nezaškodí si ho pripomenúť.

Zabíjanie hydiny

Všetky druhy hydiny zabíjame obdobne – ostrým nožom pod krkom prerežeme pažerák a hrtan a necháme vytiecť krv. Ak ju hneď nezbavujeme peria, treba ju „vyháčkovať“ – hrubším drôtom alebo drievkom vytiahneme črievka tak, aby sa nepotrhali.

Šklbanie hydiny

Šklbanie zvyčajne vykonávame ihneď po zabití, pritom „tučnú“ hydinu, husi a kačice, necháme pred šklbaním stuhnúť v chlade, pred samotným „páraním“ hydinu sparíme horúcou vodou a šklbeme od hlavy. Zvyšné perie a chĺpky na koži opaľujeme.

Príprava pred pitvaním

Pred pitvaním hydine odsekneme nohy a krídla v kĺbe, zobák alebo celú hlavu, vyberieme pažerák a hrtan, u husí odrežeme krk, ktorý po spracovaní plníme rôznymi plnkami. Nohy sparíme a zbavujeme prípadného zvyšného peria a odstraňujeme tvrdú kožu.

Pitvanie hydiny

Hydinu rozrežeme od ritného otvoru k prsnej kosti, jednou rukou zvoľna uvoľníme obsah brušnej dutiny, vyberieme tuk, odstránime žlč z pečene. Z vnútorností dáme zvlášť črevnú masť, srdce, pečeň, žalúdok a umyjeme ich pod tečúcou vodou.

Skladovanie hydiny

Chladená hydina sa skladuje pri teplote –1 °C najviac päť dní, mrazená sa skladuje pri teplotách od –18 až –22 °C, mäso by malo byť šokovo mrazené, pred tepelnou úpravou ho rozmrazujeme v chladničke. Chladené kusy sa používajú na okamžitú spotrebu.

Skazená hydina

Pri nákupe treba dať pozor na skazené mäso. Napríklad hniloba sa prejavuje zelenkastým zafarbením a zápachom, pleseň vzniká pri dlhodobom skladovaní v mraziarňach pri kolísaní teplôt, oxidácia sa prejavuje žltnutím, zaparenie lepkavou a slizkou kožou.

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #príprava #skladovanie #pitvanie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...