Jablká na pečenie i do zásoby

S týmto šťavnatým ovocím pripravíte skvelé sladké aj mäsové dobroty.

05.10.2014 11:00
jablkovo-čokoládový dezert Foto:
Jablkovo-čokoládový dezert.
debata (7)

Kvalita na závin

Špeciálna odroda jabĺk vhodných na jablkový závin neexistuje, dôležité je, ako sa jablká správajú pri pečení. Jablká musia byť tvrdšie, nie s tuhou šupkou, neprezreté, bez hniloby a plesní, chuťovo skôr kyslasté, nikdy nie múčne, tie sa rozpadávajú.

Pečený kompót

Pečený jablkový kompót je vhodným spôsobom prípravy, keď nemáme zaváracie poháre. Umyté a olúpané jablká nakrájame na štvrtiny, rozložíme ich do pekáča, pokvapkáme citrónovou šťavou, zalejeme vodou, pridáme cukor, hviezdičku badiánu, vanilkový struk a všetko pečieme 30 minút v predhriatej rúre pri 160 °C.

Vareškov tip: Jablkový koktail

Syr philadelphia (175 g), dve lyžice cukru a dve lyžice citrónovej šťavy vyšľaháme elektrickým ručným mixérom dohladka. Do rozmixovanej zmesi opatrne vmiešame 400 ml jablčnej šťavy, koktail nalejeme do pohárov a ozvláštnime štipkou škorice.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu jablkových receptov

Jablká
Už od stredoveku sa v našej kuchyni jablká pridávali k varenému alebo pečenému mäsu, k rybám, zverine a do rôznych omáčok, jablkami sa často plnila hydina.

Strúhadlo na jablká
Dnes sú v ponuke obchodov strúhadlá na jablká z rozličných materiálov, ale dostať aj klasické sklenené strúhadlo, ktoré si pamätáme z detstva.

Med
Kombinácia jablka a medu je vítaná a zdravá, na raňajkách z jablka, medu, orechov a mrkvy si dokáže pochutiť každý labužník, obľúbené sú aj jablká pečené na mede.

Orechy
Z hľadiska výživy patria orechy k zdravým potravinám, obsahujú vitamíny, minerály, omega 3 mastné kyseliny, preto by sme na ne nemali v strave zabúdať.

Škorica
Táto pochutina sa používa v sladkej i slanej kuchyni. Podporuje trávenie, odstraňuje pach z úst, má zahrievacie schopnosti a pomáha pri prekrvení končatín.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #recept #Jablká

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...