Tradične i netradične
Vlašské orechy patria k najviac konzumovaným. Z nezrelých sa dajú vyrobiť likéry, zrelé jadrá majú využitie v múčnikoch, ako ich súčasť i na dekoráciu zákuskov a dezertov. Netradične, ale čoraz častejšie ich používame do mäsa a mäsových pokrmov. Sú vhodné pre osoby s chorými obličkami a krvným obehom.
Cenný olej
Lieskovce patria k najsladším orieškom. Najlepšie stráviteľné sú vtedy, keď si ich vopred namočíme, potom nastrúhame alebo namelieme, a takto použijeme do pokrmov. Olej z lieskových orieškov je cenený hlavne pre svoju výnimočnú chuť, vyskúšať ho treba do šalátov alebo do pečiva.
Vareškov tip: Medový dezert s orechmi
Do vyšľahanej šľahačky (250 ml) zamiešame štyri tégliky kyslej smotany a zmes rozdelíme do misiek. Povrch pripravených mištičiek pokvapkáme včelím medom v množstvo podľa chuti a posypeme vlašskými orechmi. V chladničke necháme dôkladne vychladiť.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu orechových dobrôt
Lieskovce
Táto zdravá pochúťka je bohatá na srdcu prospešné nenasýtené tuky a je
jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu E, ktorý ochraňuje
ľudské bunky.
Mlynček na orechy
Ručný mlynček je veľkým pomocníkom pri domácom pečení, obchodníci
ponúkajú mlynčeky s antikorovým mlecím mechanizmom a plastovým
obalom.
Piškóty
Najmä detské piškóty sú prirodzeným zdrojom energie, pretože obsahujú
až šesť druhov bielkovín, dôležitých vitamínov a minerálov, vápnika a
železa.
Med
Kombinácia medu s orechmi je zdravá a chutná, možno ju pridávať do
ovocných šalátov či obilninových kaší, namiesto vlašských orechov
môžeme použiť aj iné druhy.
Citrón
V pečených i nepečených orechových koláčoch veľmi vhodne zvýrazní
chuť orechov práve citrón v podobe citrónovej šťavy alebo nastrúhanej,
dobre umytej kôry.