Jablko – ochranca buniek

Ako väčšina ovocia, aj jablká sú zdrojom vitamínu C, významnejšiu úlohu však zohrávajú antioxidanty a vláknina.

12.09.2014 15:00
jablká, vitamíny, ovocie Foto:
Jablká pomáhajú navodiť kvalitný spánok.
debata

V jablkách tieto dve látky pomáhajú napríklad chrániť DNA v bunkách a tým znižovať riziko rakoviny. Ďalšie látky znižujú cholesterol, čistia črevá a stabilizujú hladinu cukru v krvi.

Posilňuje ďasná

Kým ešte nebola na svete zubná pasta a kefka, používali naši predkovia na čistenie zubov kúsky jabĺk alebo ich šupky. Zuby síce úplne nezbavili baktérií, ale jablko má blahodarný účinok pri posilňovaní ďasien. Navyše jablká pomáhajú navodiť kvalitný spánok.

Ocot na chudnutie

Jablčný ocot je zdravý – pomáha pri chudnutí, pretože telo zásobí potrebnými minerálmi. Stačí ráno nalačno vypiť pohár vody s dvomi lyžicami jablčného octu a dvomi lyžičkami medu. Nápoj prospieva zažívaniu, tlmí chuť do jedla.

Rýchly recept: Muškátové bravčové kotlety s pečenými jablkami

Potrebujeme:
4 bravčové kotlety, 2 kl olivového oleja, 2 jablká, 80 g cukru, soľ, čierne korenie, tretina kl mletej škorice, tretina kl nastrúhaného muškátového orieška, 85 g masla, cibuľa nakrájaná na plátky, niekoľko listov šalvie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 175 °C, kotlety po krajoch narežeme, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a kotlety z každej strany minútku opražíme a odložíme.
2. Potom na oleji urestujeme cibuľu nakrájanú na plátky, v miske premiešame cukor, soľ, korenie, škoricu a muškátový oriešok. Do panvice pridáme maslo, rozpustíme a pridáme zmes s cukrom.
3. Zmes premiešame, prevaríme, pridáme lístky šalvie, nakrájané jablká a povaríme. Zmes dáme na kotlety v pekáči a všetko dáme upiecť.

Tip lenivého labužníka

Mrkvu a chren očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle, jablká na hrubom, vo vode rozpustíme cukor, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a dáme vychladiť do chladničky. K mrkve s jablkami pridáme trochu vody, aby bol šalát šťavnatejší, podľa potreby dochutíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #vitamíny #jablko

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...