Pravidlá pečenia ovocných koláčov

23.08.2014 11:00
pečenie, múčnik, cesto
Ovocie pred použitím treba vopred osušiť. Autor:

Prišlo obdobie dobrôt z rôznych druhov letného ovocia, ktoré sa môžu pri pečení kombinovať medzi sebou a dajú sa pripravovať z rozličných druhov cesta.

Treba však poznať aspoň niekoľko základných pravidiel, ktoré sa uplatnia pri príprave ovocných koláčov.

Obalenie v múke

Aby ovocie pri pečení nekleslo na dno, treba ho obaliť v hladkej múke a potom rozložiť na cesto. Namiesto hladkej múky môžeme použiť aj škrobovú múčku. Ako bariéra poslúži aj vrstva džemu alebo rozpustenej marmelády.

Ochutenie citrónom

Ovocie v koláčoch ešte viac zmäkne a jeho aróma bude intenzívnejšia, keď ho asi desať minút pred dopečením pokvapkáme citrónovou šťavou alebo rumom, poukladáme naň vločky masla, prikryjeme alobalom a dopečieme.

Osušenie ovocia

Pri príprave koláčov z piškótového cesta sa môže stať, že kvôli šťave z ovocia predpečený korpus navlhne. Preto treba ovocie pred použitím vopred osušiť. Ovocie môžeme napríklad aj posypať drvenými maslovými sušienkami.

Kombinácia chutí

Vyskúšať treba kombináciu ovocia s inými chuťami. Napríklad maliny chutia zaujímavo s čerstvo posekanou mätou alebo pokvapkané balzamikovým octom. Pri čerešniach sa osvedčil ostrejší alkohol, pri rebarbore badián alebo klinčeky.

Pečenie z hotového

Ak nemáte dosť času na prípravu cesta, môžete si kúpiť hotové. Na menšie tortičky alebo krehké koláčiky môžeme použiť chladené linecké cesto. Lístkové cesto sa predáva chladené alebo mrazené, prípadne aj rozvaľkané na plát.

Použitie polotovaru

Azda najrýchlejší spôsob, ako skrátiť čas pečenia, je naplniť hotový predpečený piškótový korpus z obchodu vanilkovým pudingom a obložiť ho čerstvým ovocím. Buchty v prášku sú o niečo náročnejšie, ale aj tak ušetríme veľa času.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#pečenie #ovocie #koláče
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Priznajte si svoje problémy a môžete ich začať riešiť efektívnejšie.
Uhraďte najskôr všetky svoje záväzky,...

+ Zabudnite dnes na televíziu, prospeje to vašim očiam.
Prineste do vašej práce nové nápady z ktorých budú...