Hladina vitamínu C sa aj pri tepelnej úprave neznižuje, ako je to obvyklé pri iných plodoch.
Protihráč rakoviny
Paprika je prospešná pre ľudí trpiacich poruchami trávenia, zmierňuje zápal žalúdka a podporuje tvorbu tráviacich štiav. Paprika je aj miernym preháňadlom a pôsobí proti plynatosti, navyše konzumácia papriky prispieva k prevencii rakoviny.
Pečú sa červené
Na pečenie sa hodí najmä červená paprika, môžeme ju nechať spáliť až dočierna. Keď sa po opečení olúpe, bude znovu krásne červená na rozdiel od zelenej papriky, ktorá sa po silnom opečení nebude dať konzumovať, dokonca ani tá mäsitá.
Rýchly recept: Letný šalát z červenej papriky a baklažánov
Potrebujeme:
cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, olivový olej, 2 baklažány, soľ, 0,5 kg červených paprík, 2 citróny, čierne korenie
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, urestujeme na oleji, necháme vychladnúť a dáme do misy. Baklažány nakrájame na plátky, tie osolíme a necháme „vypotiť“.
2. Papriky opečieme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Baklažány utrieme, opečieme z oboch strán na panvici a nakrájame na kocky.
3. Opečenú zeleninu dáme do misy k cibuli s cesnakom. Šalát dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom.
Tip lenivého labužníka
Papriky zbavíme jadierok, nakrájame na rezance, pridáme olúpané šalátové uhorky postrúhané na hrubšom strúhadle, cibuľu nakrájame nadrobno, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, nakoniec zalejeme bielym jogurtom a premiešame.