Príbuzný tekvice
Patizón v našich kuchyniach je menej používaný príbuzný tekvice. Je ľahko stráviteľný, má vysoký obsah vlákniny, pomáha prirodzenému prečisťovanie čriev, podporuje imunitu, pomáha celkovej regenerácii organizmu, znižuje hladinu tuku v krvi a má priaznivý vplyv na srdce.
Zelená dominuje
Najčastejšie sa stretávame s cuketami, ktoré majú tmavozelené plody. Dnes však dostať aj semienka takých odrôd, z ktorých si možno vypestovať cukety belavé, žlté, čierne, pruhované či svetlo zelené. Farba šupky však nemá vplyv na farbu dužiny, tá je zelenkavo biela.
Vareškov tip: Kurací ražeň s patizónom
Na špajle striedavo napichujeme kúsky kuracieho mäsa, plátky patizóna, mesiačiky cibule a kúsky paprík, osolíme, okoreníme grilovacím korením a pokvapkáme olejom. Necháme chvíľu odležať v chlade a grilujeme dozlata na hliníkovej tácke.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu letných receptov
Patizón
Jeho chuť je vynikajúca a vzhľadom na vlastnosti je odporúčaný aj ako súčasť jedálneho lístka tých najmenších, napríklad obsah sacharidov v patizóne je minimálny.
Strúhadlo
Na prípravu fašírok z cukety či patizóna treba zeleninu nastrúhať, najlepšie na hrubom strúhadle, obchodníci dnes ponúkajú najmä strúhadlá z antikora.
Cuketa
Pretože cukety ľahko preberajú chuť použitého korenia, mäsa či slaniny, hodia sa na prípravu celého radu pokrmov, mladé krehké plody sa uplatnia v letných šalátoch.
Tvrdý syr
Kombinácia letnej zeleniny a syra je ideálna, pod termínom tvrdý syr sa na použitie v kuchyni rozumie taký syr, ktorý možno krájať na plátky, a najmä strúhať.
Čerstvá bazalka
Používa sa na prípravu šalátov, mäsa, do pokrmov z patizóna, cukety i baklažánu, čerstvá bazalka zmierňuje bolesti hlavy a odstraňuje pocity úzkosti.