Rady a triky ku správnej letnej grilovačke zeleninových dobrôt

Pozvali ste priateľov, chystáte sa grilovať. Tentoraz popri chutnom mäsku aj zeleninu. Viete, na čo určite nezabudnúť?

26.07.2014 10:28
grilovanie Foto:
Grilovať nemusíme len tradičné pochutiny, dá sa experimentovať.
debata

Príprava zeleniny na grilovanie

Dôkladne umyť

Zeleninu pred grilovaním dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme. Potom ju podľa druhu zbavíme nejedlých častí a krájame podľa potreby. Paradajky nelúpeme, ale vrch nakrojíme do kríža. Mladé cukety môžeme ponechať so šupkou, staršie olúpeme.

Čarovné špajle

Ak pripravujeme viacero druhov zeleniny, môžeme ju nakrájať na plátky, nastoknúť na ihly alebo namočené špajle a grilovať ako ražniči. Do týchto zeleninových ražňov sa hodia aj plátky varených zemiakov. Koreníme podľa druhu zeleniny a podľa vlastnej chuti.

Zatvárať veko

Pri grilovaní nenechávajte veko grilu otvorené, ak neobraciate grilovaný pokrm, alebo ho nepolievate marinádou. Zbytočne uniká teplo, predlžuje sa čas grilovania, pochúťku vysúšate a navyše spotrebujete viac dreveného uhlia či plynu.

Dbajte na hygienu

Pri grilovaní striktne dodržiavajte zásady hygieny, umývajte si ruky pred každým grilovaním, udržujte grilovacie náradie v čistote. Najmä ak grilujete v sparnom lete, keď sa potraviny kazia a je potrebné dodržať správny postup.

Päť vecí, ktoré budeme potrebovať

Čerstvá paprika
Papriky určené na grilovanie musíme zbaviť semenníkov a buď ich použijeme celé na plnenie, alebo ich nakrájame na polovice a grilujeme napríklad so syrom.

Hliníková tácka
Alumíniové misky využijeme najmä pri nepriamom grilovaní a slúžia aj ako podložky na odkvapkávajúci tuk. Sú vhodné najmä pre grily na drevené uhlie.

Vínny ocot
Výborná alternatíva do nálevov pred grilovaním zeleniny, obsahuje rad zdraviu prospešných látok, napríklad flavonoidy, ktoré okrem iného spomaľujú starnutie.

Syr
Encián, kozí syr, eidam alebo olomoucké tvarôžky – všetko sa dá skvele upraviť na grile a pripraviť chutnú prílohu k mäsu alebo napríklad chuťovku na letnú grilovačku.

Huby
Na grilovanie vyberáme huby tuhšie a málo vodnaté – plávky, šampiňóny alebo hríby. Pred samotným grilovaním huby dôkladne očistíme, ale klobúčiky nelúpeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #huby #grilovanie #marináda #hliníková tácňa #dobroty

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...