Bylinkové maslo
- 125 g masla
- PL kyslej smotany
- 3 PL byliniek
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Najprv zo zmäknutého masla a kyslej smotany vyšľaháme penu, primiešame čerstvé posekané bylinky (tymian, bazalku, majorán a podobne) a citrónovú šťavu. Na záver bylinkové maslo osolíme a okoreníme.
Píniové maslo
- 100 g nesolených píniových jadier
- 100 g zmäknutého masla
- kl obľúbeného koňaku
- biele korenie
- soľ
Postup:
Píniové jadrá roztlčieme s niekoľkými kvapkami vody v mažiari alebo rozdrvíme v mixéri. Maslo vymiešame tak, aby vznikla pena, zmiešame s drvenými jadrami a ochutíme koňakom, bielym korením a soľou.
Pažítkové maslo
- 250 g mäkkého masla
- pažítka
- soľ
- mleté čierne korenie
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
Postup:
Z masla, soli, korenia a muškátového orieška ušľaháme krém. Pažítku umyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasekáme. Vmiešame do ochuteného masla, naplníme misku a necháme hodinu v chladničke.
Orieškové maslo
- 100 g masla
- 50 g vlašských orechov
- kl medu
- kl hruškovice
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zo zmäknutého masla ušľaháme hladkú penu. Orechy rozmixujeme v elektrickom mixéri a pridáme k vymiešanému maslu. Potom primiešame med a hruškovicu, osolíme a trochu okoreníme čiernym korením.
Cibuľové maslo
- menšia cibuľa
- 100 g zmäknutého masla
- kl worcesterskej omáčky
- soľ
- mleté biele korenie
Postup:
Cibuľu olúpeme a nastrúhame najemno. Nastrúhanú cibuľu dobre premiešame so zmäknutým maslom a worcesterskou omáčkou. Cibuľové maslo dochutíme soľou a korením, podávame dobre vychladené.
Cesnakové maslo
- 250 g pravého masla
- 4–5 strúčikov cesnaku
- stredne veľká cibuľa
- mleté čierne korenie
- štipka soli
Postup:
Zo zmäknutého masla vymiešame penu. Olúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno spolu s očistenou cibuľou, zmes zapracujeme do maslovej peny. Ochutíme soľou a korením a dáme do chladničky stuhnúť.