Egreše vyplavia z tela ťažké kovy

, 22.07.2014 11:00
egreš, ovocie, vitamíny, výživa
Autor:

Egreše majú vysoký obsah kyseliny citrónovej, jablčnej, vínnej a šťaveľovej.

Je v nich aj veľké množstvo vitamínov C, E a B. Dôležitý je aj vysoký obsah kremíka, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív, zbavuje telo ťažkých kovov a je dôležitý pre steny buniek.

Podpora trávenia

Egreše podporujú trávenie, posilňujú cievy. V čerstvom stave obmedzujú riziko zápchy, vysušené dokážu dobre prečistiť tráviaci trakt. Sú nízkokalorické, majú veľa vlákniny a to z nich robí pomocníka ľudí, ktorí skúšajú schudnúť. Pomáhajú tiež zmenšiť množstvo kyseliny močovej.

Prírodný rôsol

Nezrelé alebo napoly zrelé egreše možno kandizovať alebo z nich robiť kompóty, marmelády či džemy. Nezrelé egreše obsahujú veľa pektínov a výborne sa tak hodia pri konzervovaní na rôsoly do ovocia, ktoré pektín neobsahujú (jahody).

Rýchly recept: Egrešové čatní s cibuľou a hrozienkami

  • 1,5 kg egrešov
  • 250 g cibule
  • 175 g hrozienok
  • 350 g kryštálového cukru
  • kl perníkového korenia
  • kl mletého horčičného semienka
  • soľ
  • 600 ml bieleho octu

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, povaríme v troche vody domäkka a scedíme. Potom prisypeme egreše, kryštálový cukor, perníkové korenie, horčičné semienka a soľ.
  2. Zmes dáme do hrnca a zalejeme octom. Na miernom ohni ju potom varíme asi hodinu do zhustnutia, nakoniec egrešové čatní rozdelíme do pohárov.

Tip lenivého labužníka
Egreše umyjeme, nasypeme do kastróla, zasypeme cukrom a na miernom ohni desať minút dusíme, podusené egreše preložíme do misy, vmiešame prebrané maliny a zalejeme likérom, podávame ešte vlažné s vychladenou šľahačkou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravie #vitamín #egreš #ťažké kovy #prečistenie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk