Je v nich aj veľké množstvo vitamínov C, E a B. Dôležitý je aj vysoký obsah kremíka, ktorý zaisťuje pevnosť tkanív, zbavuje telo ťažkých kovov a je dôležitý pre steny buniek.
Podpora trávenia
Egreše podporujú trávenie, posilňujú cievy. V čerstvom stave obmedzujú riziko zápchy, vysušené dokážu dobre prečistiť tráviaci trakt. Sú nízkokalorické, majú veľa vlákniny a to z nich robí pomocníka ľudí, ktorí skúšajú schudnúť. Pomáhajú tiež zmenšiť množstvo kyseliny močovej.
Prírodný rôsol
Nezrelé alebo napoly zrelé egreše možno kandizovať alebo z nich robiť kompóty, marmelády či džemy. Nezrelé egreše obsahujú veľa pektínov a výborne sa tak hodia pri konzervovaní na rôsoly do ovocia, ktoré pektín neobsahujú (jahody).
Rýchly recept: Egrešové čatní s cibuľou a hrozienkami
- 1,5 kg egrešov
- 250 g cibule
- 175 g hrozienok
- 350 g kryštálového cukru
- kl perníkového korenia
- kl mletého horčičného semienka
- soľ
- 600 ml bieleho octu
Postup:
- Cibuľu nakrájame nadrobno, povaríme v troche vody domäkka a scedíme. Potom prisypeme egreše, kryštálový cukor, perníkové korenie, horčičné semienka a soľ.
- Zmes dáme do hrnca a zalejeme octom. Na miernom ohni ju potom varíme asi hodinu do zhustnutia, nakoniec egrešové čatní rozdelíme do pohárov.
Tip lenivého labužníka
Egreše umyjeme, nasypeme do kastróla, zasypeme cukrom a na miernom ohni desať minút dusíme, podusené egreše preložíme do misy, vmiešame prebrané maliny a zalejeme likérom, podávame ešte vlažné s vychladenou šľahačkou.