V niektorých receptoch sa používa aj maslo alebo iný tuk a šľahané vajcia. Tu je základné rozdelenie podľa použitých surovín.
Smotanová zmrzlina
Základom je šľahačka alebo kyslá smotana. Dosť často sa obe kombinujú. Do tuhej ušľahanej a dosladenej šľahačky sa vmieša celé drobné ovocie alebo väčšie ovocie nakrájané na kúsky a vo vhodnom obale sa šľahačka nechá zmraziť.
Jogurtová zmrzlina
Základnou surovinou je biely jogurt, ktorý sa dochucuje. Ovocnému jogurtu musíme prispôsobiť pridávané prísady. Jogurt používame buď samotný, alebo s tvarohom či ušľahanou šľahačkou. Do jogurtu sa môže pridať uvarený puding.
Ovocná zmrzlina
Zmrzlinou tu označujeme vlastne mrazený ovocný pretlak. Môžeme ju pripravovať z rôznych druhov ovocia, ideálne je väčšie ovocie ako banány, broskyne alebo jablká. Ovocie očistíme, rozmixujeme, osladíme a dáme zmraziť.
Tvarohová zmrzlina
Najdôležitejšou surovinou je tvaroh, ktorý čo najviac našľaháme, prisladíme a doplníme ovocnými alebo inými prísadami. O poznanie jemnejšia bude táto zmrzlina, keď do nej pridáme ušľahanú šľahačku, ktorú môže nahradiť aj sneh z bielkov.
Zmrzlina zo šľahaných vajec
Príprava zmrzliny s použitím vajec je o niečo náročnejšia. Z vajec alebo len žĺtkov, cukru a smotany vyšľaháme vo vodnom kúpeli hustú penu. Potom vmiešame ďalšie prísady a zmrzlinu dáme v plastovej nádobke zamraziť.
Čokoládová zmrzlina
Domáca zmrzlina zo šľahačky, žĺtkov, z mlieka a cukru. Hlavnou surovinou je čokoláda, ktorú nalámeme na kúsky, rozpustíme vo vodného kúpeli a vmiešame do šľahačkového základu. Dochucuje sa kakaom či orieškami. Môže sa poliať polevou.