Z abecedy správneho grilovania

Grilovanie hovädziny, bravčoviny či diviny je umenie.

13.07.2014 11:00
grilovanie, marinovanie Foto:
Marinovanie mäsa pred grilovaním je dôležité.
debata

Mäso si má odpočinúť

Hovädzie mäso určené na grilovanie má byť čerstvé, pričom treba pamätať na to, že grilovaná hovädzina sa konzumuje polosurová. Vnútorná teplota by nemala presiahnuť 71 °C. Pred podávaním netreba zabudnúť mäso na chvíľu nechať odpočinúť.

Slaný nálev

Slaný nálev uchováva počas grilovania šťavnatosť mäsa vďaka účinkom osmózy. Základný recept na nálev: lyžička soli a lyžička cukru alebo iného sladidla na každý hrnček vody. Ďalšie prísady, ako sú bylinky, cesnak či liehoviny, záležia len na fantázii kulinára.

Vareškov tip: Grilovaná pečeň

Odblanenú pečeň, zbavenú žiliek a mastných častí, nakrájame na plátky. Tie prešpikujeme prúžkami slaniny a dochutíme korením (nesolíme). Potreté olejom grilujeme z každej strany 3–5 minút. Hotovú pečeň osolíme a ihneď podávame s chlebom alebo hranolčekmi, tatárskou omáčkou a so zeleninovým šalátom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na grilovanie

Hovädzie mäso
Pre naše telo predstavuje toto mäso zdroj hodnotných bielkovín, a tie obsahujú esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo.

Drevné uhlie
Milovníci klasického grilovania majú najradšej prípravu mäsa na drevnom uhlí, moderné grily majú tvar kupoly s poklopom a kvalitný rošt, ktorý sa ľahko udržuje.

Horčica
Tradičná pochutina sa hodí aj na grilované hovädzie či bravčové mäso, pri rýchlej príprave stačí mäso zľahka natrieť z oboch strán, nechať odležať a potom grilovať.

Borievky
Sú vhodné ako príloha ku grilovanej divine, vďaka vysokému obsahu antioxidantov pôsobia v našom tele ako ochranný štít pred voľnými radikálmi, vírusmi a baktériami.

Worcesterská omáčka
Presné zloženie originálnej worcesterskej omáčky bolo tajomstvom, obsahuje ocot, paradajkový pretlak, cibuľu, cesnak, koreniny a ďalšie, a to tajné, prísady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grilovanie #hovädzina #bravčovina #marinovanie #divina

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...