Hovädzie steaky na grile

Nie každý druh hovädzieho mäsa sa hodí na grilovanie a prípravu steakov.

12.07.2014 18:00
hovädzí steak, grilovanie Foto:
Zistite si, ktorý druh hovädzieho mäsa sa hodí na grilovanie.
debata

Výsledok nie je vždy zaručený, preto treba venovať pozornosť výberu správneho druhu mäsa, ktorý je základným predpokladom toho, aby výsledok grilovania bol úžasný.

Rib-Eye steak

Toto mäso sa krája z prostriedku nízkeho chrbta a boku. Pripravuje sa z neho veľmi šťavnatý, prerastený steak, a je to práve tuk, ktorý tomuto mäsu dodáva jeho typickú chuť. Pri jeho grilovaní si treba dávať pozor na možné vznietenie tuku.

Strip steak

Ide o hovädzie mäso z boku. Pripravuje sa z neho vynikajúci chudý, mäsitý a pevný steak, ktorý láka človeka už svojím výzorom. Tento steak by sa mal krájať na hrúbku aspoň dva a pol centimetra a mal by sa grilovať pri vysokej teplote.

Porterhouse steak

Ide vlastne o dva steaky v jednom: pevný, mäsitý steak z roštenky a jemný, šťavnatý steak zo sviečkovice. Porterhouse je hrubý 3,5 až 7 centimetrov. Griluje sa na rozohriatom ohni, potom sa presunie na miernejší oheň, kde sa dokončí.

Filet mignon

Ide o lahodný, menší, hrubý, okrúhly plátok z hovädzej sviečkovice. Priaznivci tohto druhu steaku si pochvaľujú najmä jeho jemnosť, hovorí sa o ňom, že sa dá rozkrojiť hranou vidličky. Odporúča sa grilovať ho pri vysokej teplote.

Flank steak

Ide o kus plochého svalu zo spodnej časti nízkeho boku z mladého býka. Pred grilovaním ho treba nakrájať na tenké plátky cez vlákno a odporúča sa marinovať v kombinácii sójovej omáčky a zázvoru. Treba ho grilovať pri vysokej teplote.

Skirt steak

Získava sa z pruhu mäsa z nízkeho boku. Má veľmi výraznú chuť hovädzieho mäsa, jeho vlhkosť a tuhosť sa dajú redukovať tak, že mäso nakrájame na tenučké plátky cez vlákno ako pri flank steaku. Kedysi býval pokrmom chudobných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grilovanie #hovädzí steak

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...