Gril párty po slovensky zväčša znamená nejaké tie kuracie stehná a krídelká, možno bravčové mäsko a niekto sa podujme aj na steaky. Ale viete, že grily ponúkajú možnosť aj na úpravu ďalších potravín, ktoré jazýček príjemne prekvapia a obohatia každé letné barbecue menu.
Môžete teda skúsiť aj nasledovné:
Avokádo
Grilovaním sa zvýrazní chuť tohto netradičného „vajíčka“. Ideálne je, ak ho prekrojíte napolovicu, odoberiete kôstku a dužinu potriete citrónom a olivovým olejom. Môžete ho ugrilované zjesť lyžičkou, alebo využiť na prípravu omáčok. Dostanú novú chuť.
Oriešky
Umiestnite ich do alobalovej fólie, ktorú zatočíte do vrecúška a položte na gril. Opekajte zhruba polhodinu, pravidelne pretriasajte vrecúško. Grilovaním sa zvýrazní chuť orieškov (môžete skúsiť kešu, vlašské, mandle, lieskovce a podobne).
Syr
Treba, samozrejme, zadovážiť syr vhodný na grilovanie. V tomto prípade je to napríklad haloumi syr. Chutí skvelo, pretože teplota grilu a opekanie v ňom zvýrazní chuť a konzistencia je jemne vláčna a šťavnatá. Grilovať však môžete napríklad aj plesnivec či camembert v celku. Z grilu vyberajte opatrne, aby ste nepoškodili pevný obal. Podávajte s čerstvými ribezľami alebo čučoriedkami a budete si olizovať prsty.
Červená repa
Chuť opečenej a ugrilovanej repy či cvikly je lahodná a vhodná ako príloha k mäsu. Existuje niekoľko spôsobov prípravy – môžete ju olúpať a nakrájať na plátky, ktoré ugrilujete, vtedy sa však môže zbytočne vysušiť. Druhý spôsob je nakrájanú cviklu zabaliť do alobalového vrecúška a nechať grilovať s troškou olivového oleja, cesnaku a rozmarínu. Podobne môžete postupovať aj so zemiakmi.
Olivy
Na grilovacej tácni môžete pripraviť chutné a skvelé ugrilované olivy. Môžete ich konzumovať ako pochúťku, ale tiež pridať do miešaných nápojov.