Ako grilovať hydinu a ryby

Aby grilovanie prinášalo uvoľnenú atmosféru a pohodu pod letným nebom.

05.07.2014 11:00
grilovaná hydina, mäso, grilovačka Foto:
Grilované mäso treba nechať po grilovaní niekoľko minút odstáť.
debata (1)

Postačí krátko

Hydine a rybám postačí krátke grilovanie. Stačí, keď je teplota vnútri mäsa nižšia – okolo 80 stupňov, kožtička kurčaťa by mala byť lesklá a ľahko chrumkavá. Grilované mäso treba nechať po grilovaní niekoľko minút odstáť, šťava z mäsa prestúpi celým pokrmom a chuť bude výrazne lepšia.

Meranie teploty

Veľmi dobrým meradlom toho, na akú teplotu je gril rozpálený, je teplomer zabudovaný vo veku grilu – najmä plynové grily sú týmto štandardom už väčšinou vybavené. Ak chceme zistiť teplotu vnútri grilovanej hydiny, zapichneme do mäsa špeciálny teplomer.

Plamene škodia

Pri grilovaní používajte špeciálne prostriedky na podpaľovanie dreveného uhlia. Či už použijete tekutý, alebo tuhý prostriedok, vždy počkajte, kým úplne vyhorí, a mäso na gril dávajte až vo chvíli, keď zmiznú plamene a uhlíky tlejú dočervena.

Pomocník alobal

Pri grilovaní môže nastať situácia, keď pokrm nemôžeme položiť na rošt ani napichnúť na ražeň, pretože je obzvlášť mäkký a krehký, alebo obsahuje príliš veľké množstvo tekutiny. Vtedy ho zabalíme do alobalu a potom položíme na rošt.

Vareškov tip: Kuracie ražniči s mätou

Na marinádu zmiešame šesť roztlačených strúčikov cesnaku, citrónovú šťavu, olivový olej, čerstvú mätu, drvenú rascu a čierne korenie, potom pridáme kuracie mäso nakrájané na kocky, premiešame a necháme odležať. Potom mäso napichneme na ihly, osolíme a ugrilujeme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na grilovanie hydiny

Kuracie stehná
Stehienka pred grilovaním vždy dôkladne umyjeme, osušíme alebo necháme odkvapkať. Marinujeme ich bezprostredne pred grilovaním, ideálne dve hodiny.

Kliešte na grilovanie
Dnes sa bez spoľahlivých klieští nezaobíde žiadny milovník grilovania, obchody ponúkajú ich široký sortiment, najčastejšie antikorové.

Med
Pri grilovaní kuraciny či morčacieho mäsa je výbornou prísadou do marinády práve med, dá sa však nahradiť tmavým cukrom, ktorý počas prípravy karamelizuje.

Vínny ocot
Vynikajúca prísada do grilovaných jedál, jeho zdraviu prospešné vlastnosti poznali už starí Rimania, aj dnešná medicína potvrdzuje jeho antiseptické účinky.

Rozmarín
Okrem aromatických vlastností sa rozmarín tradične používa na podporu chuti do jedla a trávenia, pôsobí proti žalúdočným kŕčom a zvyšuje tvorbu žlče.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #recept #grilovanie

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...