Čerešne oplývajú minerálmi

Čerešne, najmä srdcovky, majú vysoký obsah minerálnych látok. Čím je plod čerešne tmavší, tým vyšší obsah cenných minerálov má.

22.06.2014 11:00
čerešne, ovocie, minerály, vitamíny Foto:
Čerešne sú účinné proti starnutiu pokožky aj pri problémoch s nespavosťou.
debata (1)

Ide najmä o draslík, vápnik, horčík, fosfor a o stopové prvky – železo, zinok a meď. Z vitamínov obsahujú čerešne najmä vitamín C, betakarotén a vitamíny skupiny B.

Nepriateľ bolesti

Čerešne pôsobia proti bolestiam, ktoré sú spôsobené ochoreniami svalovej sústavy a svalov. Obsahujú antioxidanty – látky, ktoré ničia voľné radikály. Pôsobia aj protizápalovo a sú účinné proti starnutiu pokožky a pri problémoch s nespavosťou.

Kliešte na kôstky

Problém pri vykôstkovaní čerešní pomôžu riešiť kliešte podobné luskáčika na orechy. Majú dve ramená: jedno je vybavené hrotom a druhé malou mištičkou s otvorom. Čerešne sa vkladajú do mištičky a stlačením sa kôstka pretlačí cez otvor.

Rýchly recept: Bleskový jogurtový koláč s čerešňami a jahodami

Potrebujeme:
téglik bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho), 1,5 téglika hladkej múky, trištvrte téglika trstinového cukru, vajce, 2 kl prášku do pečiva, čerešne, jahody
Postup:
1. V mise najprv vyšľaháme vajce s cukrom, pridáme jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
2. Všetko premiešame a vlejeme na papierom na pečenie vyložený plech. Na cesto poukladáme čerešne striedavo s jahodami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.

Tip lenivého labužníka

Mandle najprv nasucho urestujeme, hlávkový šalát, čerešne, mandle a syr dáme do šalátovej misy, balzamikový ocot prešľaháme v miske s olivovým olejom, so soľou a s korením, šalát pokvapkáme dresingom a napokon premiešame.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #recept #minerály #čerešne

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...