Len nespáliť
Cesnak vložený do silne rozpáleného oleja sa spáli a získa nepríjemnú horkastú chuť. Ak ho však dusíme pomaly, chutí ako orechové jadro. Svoju arómu odovzdá pokrmom ideálne vtedy, keď ho pridávame krátko pred koncom prípravy a ďalej nevaríme.
Nevhodná chladnička
Chladnička nie je vhodným miestom na dlhodobé uchovávanie cesnaku. Treba ho skladovať na suchom a dobre vetranom mieste. Aby doma čo najdlhšie vydržal, je vhodné rozotrieť ho alebo prelisovať a zmiešať so soľou.
Rýchly recept: Tradičná husacia pečeň na cesnaku s mandľami
- husacia pečeň
- husacia masť
- 3 strúčiky cesnaku
- mandle
- rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
- Husaciu pečeň nakrájame na plátky, dáme do rozpálenej masti, ktorej má byť toľko, aby bola do polovice ponorená.
- Pečeň okoreníme, posypeme rascou, pridáme prelisovaný cesnak a dusíme za mierneho podlievania vodou.
- Keď je pečeň takmer mäkká, osolíme ju a šťavu necháme vypražiť. Hotovú pečeň prehrejeme spolu s olúpanými mandľami.
Tip lenivého labužníka
Eidam nastrúhame úplne najemno, niekoľko strúčikov cesnaku doň prelisujeme, pridáme majonézu, aby sa spojila so syrom, poriadne všetko vymiešame, ochutnáme a dochutíme soľou a korením. Namiesto majonézy môžeme použiť topený syr a maslo.