Majú tiež veľa vitamínu A, B, E, organických kyselín – citrónovej, chinínovej či jablčnej a vlákniny. Z minerálnych látok dominujú draslík, horčík, zinok, vápnik, mangán, síra, železo, meď, kobalt, bór, fluór a molybdén.
Súper vysokého tlaku
Vďaka svojim schopnostiam neutralizovať účinky voľných radikálov sú jahody efektívnym prostriedkom v prevencii artériosklerózy. Stav artérií zlepšujú aj nízkym obsahom tukov a takou kombináciou minerálnych prímesí, ktorá znižuje riziko rozvoja hypertenzie. Toto ovocie radia mnohí odborníci ku skvelým detoxikačným pochutinám, ktoré sa podieľajú na žiarivej a rozjasnenej pleti.
Alergici, pozor!
Konzumácii jahôd by sa mali vyhnúť ľudia s alergiou na aspirín, ich konzumácia by mohla vyvolať alergickú reakciu, ktorá vzniká častejšie pri konzumácii nezrelých plodov, ale aj ľudia s črevnými ochoreniami – zrniečka v jahodách môžu dráždiť črevá.
Rýchly recept: Nepečená jahodová torta s piškótami a s kyslou smotanou
- jahody
- veľké vrecko detských piškót
- tvaroh vo vaničke
- 2 tégliky kyslej smotany
- 4 PL cukru
Postup:
- Do misky dáme tvaroh, obe kyslé smotany, cukor a všetko rozšľaháme. Na dno tortovej formy dáme vrstvu piškót, na to tvarohovú zmes, vrstvu jahôd, piškóty a postup opakujeme.
- Tortu zakončíme tvarohovou zmesou a vrch ešte ozdobíme jahôdkami. Necháme v chladničke do druhého dňa odležať a stuhnúť. Potom môžeme vybrať z formy a krájať.
- Pri spolupráci s deťmi nemusíme striktne dbať na zarovnaní jednotlivých vrstiev, stačí tortu zarovnať nakoniec a pekne naukladať jahody na ozdobu.
Tip lenivého labužníka
Jahody a ľadový šalát umyjeme, šalát natrháme na kúsky, jahody pokrájame na plátky, spojíme smotanou alebo jogurtom, nakoniec šalát ochutíme lístkami mäty piepornej, pre lepšiu chuť necháme vychladiť a chvíľu odležať v chladničke.