Jahody skrývajú poklady - vitamíny aj recept na starnutie

Jahody obsahujú vitamín C, ktorého množstvo je porovnateľné s množstvom, ktoré obsahujú plody citrusov.

03.06.2014 11:00
jahody, žena , zdravie Foto:
Lahodná chuť jahôd vám zlepší náladu.
debata

Majú tiež veľa vitamínu A, B, E, organických kyselín – citrónovej, chinínovej či jablčnej a vlákniny. Z minerálnych látok dominujú draslík, horčík, zinok, vápnik, mangán, síra, železo, meď, kobalt, bór, fluór a molybdén.

Súper vysokého tlaku

Vďaka svojim schopnostiam neutralizovať účinky voľných radikálov sú jahody efektívnym prostriedkom v prevencii artériosklerózy. Stav artérií zlepšujú aj nízkym obsahom tukov a takou kombináciou minerálnych prímesí, ktorá znižuje riziko rozvoja hypertenzie. Toto ovocie radia mnohí odborníci ku skvelým detoxikačným pochutinám, ktoré sa podieľajú na žiarivej a rozjasnenej pleti.

Alergici, pozor!

Konzumácii jahôd by sa mali vyhnúť ľudia s alergiou na aspirín, ich konzumácia by mohla vyvolať alergickú reakciu, ktorá vzniká častejšie pri konzumácii nezrelých plodov, ale aj ľudia s črevnými ochoreniami – zrniečka v jahodách môžu dráždiť črevá.

Rýchly recept: Nepečená jahodová torta s piškótami a s kyslou smotanou

  • jahody
  • veľké vrecko detských piškót
  • tvaroh vo vaničke
  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 4 PL cukru

Postup:

  1. Do misky dáme tvaroh, obe kyslé smotany, cukor a všetko rozšľaháme. Na dno tortovej formy dáme vrstvu piškót, na to tvarohovú zmes, vrstvu jahôd, piškóty a postup opakujeme.
  2. Tortu zakončíme tvarohovou zmesou a vrch ešte ozdobíme jahôdkami. Necháme v chladničke do druhého dňa odležať a stuhnúť. Potom môžeme vybrať z formy a krájať.
  3. Pri spolupráci s deťmi nemusíme striktne dbať na zarovnaní jednotlivých vrstiev, stačí tortu zarovnať nakoniec a pekne naukladať jahody na ozdobu.

Tip lenivého labužníka
Jahody a ľadový šalát umyjeme, šalát natrháme na kúsky, jahody pokrájame na plátky, spojíme smotanou alebo jogurtom, nakoniec šalát ochutíme lístkami mäty piepornej, pre lepšiu chuť necháme vychladiť a chvíľu odležať v chladničke.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vitamíny #jahody

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....