Skvelé pochúťky s talianskou visačkou

Neapolská pizza je kráľovná všetkých pízz. Ale čo ostatné talianske maškrty?

25.05.2014 14:00
cestoviny, talianska kuchyňa Foto:
Kečup na talianske jedlá nepatrí.
debata

Neapolská pizza

Známym druhom talianskej pizze je pizza neapolská. Dá sa povedať, že je to kráľovná všetkých pízz. Traduje sa, že sa musí urobiť iba zo pšeničnej múky, morskej soli, čerstvých kvasníc a mozzarelly, ktorá je vyrobená z byvolieho mlieka. Ďalej do nej patrí bazalka a špeciálne paradajky.

Studená maškrta

Na pravú taliansku zmrzlinu treba zásadne zájsť do talianskej zmrzlinárne – gelaterie. Azda najviac utkvie v pamäti ľahká chuť pravej smotany a aróma, ktorá je výrazná a nezameniteľná. Zmrzlina je osviežujúca, ale nie vodová, a hoci je smotanová, nie je ťažká na žalúdok.

Kečup je hriech

Podávať kečup k talianskym cestovinám je jednoducho hriechom. V Taliansku sa kečup používa jedine na hranolčekoch, kroketách alebo iných podobných pokrmoch, ktoré si v Taliansku môžete objednať a radi vám k tomu prinesú ešte majonézu.

Talian eidam nepozná

V talianskom slovníku slovo eidam neexistuje. Ak nechcete zhrešiť proti zásadám pravej apeninskej kuchyne, na cestoviny používajte iba taliansky tvrdý syr – parmezán, gran moravia či gran padana.

Vareškov tip: „Tatarák“ z lososa

Čerstvého lososa, menšiu cibuľu, umyté kapary a petržlenovú vňať nakrájame na čo najmenšie kocky. Všetko dôkladne premiešame, pridáme olivový olej, na záver dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame s opečenou bagetkou.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu talianskych jedál

Cestoviny
Pravých cestovín talianskej výroby je nespočetné množstvo, mnohé z nich ani samotní Taliani nepoznajú a prakticky každý región má svoje špeciálne varianty.

Cedidlo
Cedenie cestovín je proces, ktorý si vyžaduje určitú zručnosť, mnohí tento proces nezvládajú, užitočnými pomocníkmi sú moderné cedidlá, plastové či antikorové.

Parmezán
Charakteristicky chutný žltý syr s tvrdou, jedlou hladkou šupkou, je pôvodom z Talianska, kde má jeho výroba dlhoročnú tradíciu – jej korenie siahajú do 13. storočia.

Feferónka
Prospešné látky, ktoré obsahuje každá feferónka, vyvolávajú svojím pôsobením zmeny v črevnej sliznici, ktorá sa potom stáva oveľa odolnejšia proti baktériám.

Oregano
Klasická aromatická korenina, ktorú Taliani využívajú najmä pri dochucovaní pizze. Účinné látky v ňom – silice – majú antibakteriálne a dezinfekčné účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pizza #talianske špeciality

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...