Čerstvosť rýb a ich marinovanie

Ryby na tanieri ponúkajú množstvo chutí, farieb a textúr. Treba ich len správne pripraviť.

17.05.2014 11:05
ryba, rybacina Foto:
Rybu stačí krátko pred úpravou osoliť a okoreniť a len zľahka potrieť olejom.
debata

Kľúčová vlastnosť

Čerstvosť rýb je absolútne kľúčová. Pri nákupe dbáme na to, aby povrch tela ryby bol kovovo jasný. Jamka vytvorená pri ľahkom tlaku prsta sa musí rýchlo vyrovnať, oči ryby musia byť jasné, rohovka vypuklá a priehľadná, žiabre majú byť ružové až čerešňovo červené.

Stačí rýchly nálev

Na ochutenie rybieho mäsa nepotrebujeme dlhodobé nakladanie a marinovanie. Spravidla stačí polhodinku až hodinku pred tepelnou úpravou mäso osoliť a okoreniť a len zľahka potrieť olejom. Jedným z variantov je, že zo zmesi oleja, korenín a byliniek pripravíme malé množstvo marinády, ktorou porcie rýb potrieme.

Vareškov tip: Francúzske maslo k rybe

Maslo vymiešame, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno nakrájané lístky estragónu, šťavu z pečeného mäsa, citrónovú šťavu, trochu čierneho korenia a soli. Všetko dobre premiešame, sformujeme do valčeka a necháme stuhnúť. Používame na hotové ryby.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu jedál z rýb

Ryby
Dostupné sú sladkovodné ryby, ale aj morské, ktorých mäso oproti domácim rybám obsahuje väčšie množstvo plnohodnotných bielkovín, vitamínov a jódu.

Gril
Grilované ryby sú nielen v letnom období veľmi ľahkým a výborne stráviteľným druhom pokrmu, nech už použijeme na ich úpravu na grile akýkoľvek recept.

Citrón
Nejednému konzumentovi prekáža charakteristická chuť a aróma rybaciny, preto je ideálnym doplnkom rybích pochúťok citrón, ktorého šťava pohlcuje pachy.

Tabasco
K niektorým druhom chutných morských rýb sa hodí špecifické korenie v podobe štipľavej pasty tabasco, ktorého receptúru si jeho výrobcovia dôsledne strážia.

Kurkuma
Veľmi vzácne žiarivo žlté korenie pôvodom z Indie sa výborne hodí k rybám, navyše má aj výrazné liečivé účinky, napríklad je pomocníkom v boji s rakovinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #varenie #recept

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...