Rozmarín upokojí i povzbudí

Rozmarín má z pohľadu liečiteľstva jednu zvláštnu vlastnosť - má stimulačné a zároveň upokojujúce účinky.

16.05.2014 12:00
rozmarín, bylinky, korenie Foto:
Lístky rozmarínu môžeme zberať na okamžitú spotrebu po celý rok.
debata

Stimuluje krvný obeh a mierne zvyšuje krvný tlak, zároveň však upokojuje myseľ, odháňa depresie, pocity úzkosti a uvoľňuje vnútorné napätie. Pomáha aj pri migréne.

Podmanivá vôňa

Vôňa rozmarínu je pre mnohých spojená s vôňou vychádzajúcou zo záhradného grilu. Koreniaca sila tejto bylinky je naozaj výrazná, mali by sme ju užívať striedmo, pri predávkovaní by nám pokrm mohol zhorknúť. Rozmarín sa hodí do radu jedál, tradične na mäso a ryby, ale aj do šalátov, polievok či omáčok.

Sušenie byliniek

Lístky rozmarínu môžeme z rastliny zberať na okamžitú spotrebu po celý rok, najväčšiu silu majú však v období krátko pred kvitnutím. Vtedy je vhodné ostrihať niekoľko vetvičiek z rastliny, zviazať a zavesiť na usušenie. Suché lístky potom uložíme do dobre uzatvárateľnej nádoby.

Rýchly recept: Rozmarínové vyprážané ančovičky na grécky spôsob

Potrebujeme:
1 kg ančovičiek alebo malých sardiniek, 200 g hladkej múky, olivový olej, rozmarín, čierne korenie, soľ, čerstvý alebo sušený cesnak, mäta, šťava z jedného citróna
Postup:
1. Umyté malé rybky naložíme do olivového oleja, do ktorého sme predtým dali rozotrený cesnak, rozmarín a nasekanú lyžičku mäty.
2. Rybky pokvapkáme šťavou z jedného citróna a necháme chvíľu stáť. Potom nachystáme múku, do ktorej dáme soľ a čierne korenie.
3. Ančovičky alebo sardinky v zmesi obalíme a prudko vyprážame v panvici na olivovom oleji.

Tip lenivého labužníka

Mrkvu s kalerábom nastrúhame, dáme do misy, zeleninu okyslíme lyžičkou octu, potom ešte trochu dosolíme, primiešame sušený rozmarín, posekanú čerstvú alebo mrazenú petržlenovú vňať, zmes pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a naložíme do misiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #rozmarín #korenie

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...