Pálenka musí byť
Vo výpočte maďarských špecialít nesmie chýbať pálenka. Tá sa najčastejšie podáva ako aperitív alebo digestív – pre lepšie trávenie po jedle. Známa je marhuľovica (barrack pálenka), čerešňovica (cseresznye pálenka), k obľúbeným patrí aj hruškovica (körte pálenka). Známy je aj tmavý maďarský bylinný likér.
Sladké delikatesy
Maďari si potrpia na sladké. Medzi obľúbené tradičné sladkosti patrí torta z tenkých plátkov piškótového cesta s čokoládovým krémom a karamelovou škrupinou (doboš), halušky (somló), palacinky (palacsinta), gaštanové pyré so šľahačkou či závin s tvarohovou, višňovou a makovou náplňou.
Vareškov tip: Hovädzie na hubách
Na kúsky pokrájané mäso dusíme na masti pod pokrievkou, podlievame ho vývarom z kostí, keď je polomäkké, pridáme k nemu nakrájané hríby, dusíme domäkka, 2–3 kocky páleného cukru zalejeme 100 ml červeného vína, zmiešame s omáčkou z mäsa a necháme ešte raz prejsť varom.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri príprave maďarských jedál
Klobása
Klasické maďarské klobásy sa vyrábajú tradične, bez náhrad a bez zbytočnej chémie, v mnohých regiónoch sa každoročne konajú slávnosti dobrej klobásky.
Hrniec
Pri príprave polievok či gulášov sa nezaobídeme bez kvalitného hrnca, v poslednom čase je populárny takzvaný pomalý hrniec, ktorý je vysoko energeticky úsporný.
Kapusta
Jedna z tradičných maďarských kulinárskych surovín, preslávené sú mnohé pochúťky s ňou, od segedínskeho gulášu po nemenej známu koložvársku kapustu.
Paprika
Pre kvalitu papriky je hlavným kritériom farba a jemnosť, z pohľadu zdravia má jej používanie vplyv na obmedzenie srdcových ochorení a pôsobí proti kôrnateniu ciev.
Vývar
Taká polievka s mäsovým vývarom nepotrebuje žiadne umelé dochucovadlá, bohužiaľ, dnešné gazdinky na jej prípravu nemajú dosť času a siahajú po náhradách.