Cibuľka - jarný životabudič

Jarná cibuľka je vlastne zavčasu pozberaná cibuľa.

03.05.2014 07:00
cibuľka Foto:
Jarnú cibuľku kupujeme väčšinou v sezóne, ktorá trvá od apríla do konca júna.
debata (3)

Má tie isté výborné účinky na organizmus ako cibuľa, len je stráviteľnejšia v surovom stave a najmä na jar je výborným stimulátorom organizmu. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K1, vápnik, železo, draslík, jód, horčík, v bielej časti aj síru.

Stop nádche a kašľu

Cibuľka má antibakteriálne a protiplesňové účinky, tak ako klasická cibuľa obsahuje alicín, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa. Pomáha s ničením mikroorganizmov na slizniciach, priaznivo pôsobí na zažívací trakt a dôležitá je pre správny vývoj plodu.

Skladovať v tme

Jarnú cibuľku kupujeme väčšinou v sezóne, ktorá trvá od apríla do konca júna. Niekedy sa objavuje u farmárov aj v októbri, v obchodoch dnes už po celý rok. V chladničke ju môžeme skladovať až päť dní, odporúča sa odtrhnúť zoschnuté kúsky zelených stvolov. Uchovávať sa má v tme, na svetle dochádza k strate vitamínov.

Rýchly recept: Morčacie mäso s jarnou cibuľkou, čínskou kapustou a so smotanou

  • 0,5 kg morčacích kociek na guláš
  • olej
  • cibuľa
  • polovica menšej čínskej kapusty
  • 2 jarné cibuľky
  • sójová omáčka
  • 200 ml sladkej smotany
  • instantná ryžová krupička
  • soľ

Postup:

  1. Morčacie kocky ešte pokrájame na malé kúsky. Na oleji ich osmažíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ochutíme sójovou omáčkou a zalejeme trochou vody.
  2. Zmiernime plameň a dusíme pod pokrievkou. Pred koncom dusenia pridáme na rezance nakrájanú čínsku kapustu a na kolieska nakrájané jarné cibuľky.
  3. Pridáme smotanu, privedieme opäť k varu, zahustíme ryžovou krupičkou a ešte chvíľku povaríme. Nakoniec osolíme a podávame s cestovinami.

Tip lenivého labužníka
Paradajky rozkrájame, do misky k nim pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, potom trošku olivového oleja, balzamikového octu, natrhanej bazalky, cukru, soli, všetko spolu premiešame a pri podávaní ozdobíme pokrm čiapočkou z bieleho jogurtu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vitamíny #cibuľka

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...