Má tie isté výborné účinky na organizmus ako cibuľa, len je stráviteľnejšia v surovom stave a najmä na jar je výborným stimulátorom organizmu. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K1, vápnik, železo, draslík, jód, horčík, v bielej časti aj síru.
Stop nádche a kašľu
Cibuľka má antibakteriálne a protiplesňové účinky, tak ako klasická cibuľa obsahuje alicín, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa. Pomáha s ničením mikroorganizmov na slizniciach, priaznivo pôsobí na zažívací trakt a dôležitá je pre správny vývoj plodu.
Skladovať v tme
Jarnú cibuľku kupujeme väčšinou v sezóne, ktorá trvá od apríla do konca júna. Niekedy sa objavuje u farmárov aj v októbri, v obchodoch dnes už po celý rok. V chladničke ju môžeme skladovať až päť dní, odporúča sa odtrhnúť zoschnuté kúsky zelených stvolov. Uchovávať sa má v tme, na svetle dochádza k strate vitamínov.
Rýchly recept: Morčacie mäso s jarnou cibuľkou, čínskou kapustou a so smotanou
- 0,5 kg morčacích kociek na guláš
- olej
- cibuľa
- polovica menšej čínskej kapusty
- 2 jarné cibuľky
- sójová omáčka
- 200 ml sladkej smotany
- instantná ryžová krupička
- soľ
Postup:
- Morčacie kocky ešte pokrájame na malé kúsky. Na oleji ich osmažíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ochutíme sójovou omáčkou a zalejeme trochou vody.
- Zmiernime plameň a dusíme pod pokrievkou. Pred koncom dusenia pridáme na rezance nakrájanú čínsku kapustu a na kolieska nakrájané jarné cibuľky.
- Pridáme smotanu, privedieme opäť k varu, zahustíme ryžovou krupičkou a ešte chvíľku povaríme. Nakoniec osolíme a podávame s cestovinami.
Tip lenivého labužníka
Paradajky rozkrájame, do misky k nim pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, potom trošku olivového oleja, balzamikového octu, natrhanej bazalky, cukru, soli, všetko spolu premiešame a pri podávaní ozdobíme pokrm čiapočkou z bieleho jogurtu.