Poznajte tajomstvá chutnej bábovky

Bábovka je obľúbeným nielen múčnikom u nás, ale aj v ostatných krajinách strednej Európy.

26.04.2014 10:30
bábovka Foto:
Dosiahnutie dobrej a vzhľadnej bábovky závisí aj od formy.
debata

Receptov je neúrekom, od klasických z väčšieho počtu vajec, masla a cukru až po dnešné odľahčené bábovky. Prečítajte si niekoľko základných rád na ich prípravu.

Vhodný recept

Ak chceme docieliť skvelú bábovku, prvotným predpokladom je najskôr vybrať si vhodný recept podľa toho, pre koho je bábovka určená, aké máme k dispozícii suroviny a na akú máme práve chuť.

Vhodná múka

Na tie najlepšie bábovky používame väčšinou výberovú polohrubú múku, poprípade ju môžeme miešať s múkou hladkou, časť múky môžeme nahradiť škrobovou múčkou alebo pudingovým práškom.

Vhodné tekutiny

Aj keď je niekedy v recepte popísaná príprava z celých vajec, vždy je lepšie vymiešať zvlášť žĺtky s cukrom a tukom, pridať mlieko alebo inú tekutinu a z bielkov vyšľahať sneh, ktorý potom zapracujeme do cesta.

Vhodné pochutiny

Aby bábovka nebola suchopárna, do cesta pridávame vybrané pochutiny: orechy, hrozienka, kandizované ovocie, vynikajúca je kakaová bábovka s nastrúhanou alebo nalámanou čokoládou.

Vhodná forma

Dosiahnutie dobrej a vzhľadnej bábovky závisí aj od formy. Používajú sa formy keramické či smaltované alebo dnes moderné – silikónové. S výnimkou silikónových je potrebné dbať na riadne vymastenie formy.

Vhodná teplota

Bábovku zvyčajne pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút až hodinu, čo závisí od veľkosti formy. Či je bábovka upečená, zistíme tak, že vpichneme do stredu drevenú špajľu. Ak je suchá, bábovka je hotová.

Recepty na rozličné bábovky nájdete na Varecha.pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #múka #forma #cukor #bábovka #pochutiny

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...