Čo patrí k Veľkej noci

K Veľkej noci patria niektoré neodmysliteľné jedlá.

19.04.2014 11:00
veľkonočná baba, plnka Foto:
Na Veľkú noc sa často pripravuje žemľová plnka.
debata

Plnky a paštéty

Plnky si mnohé domácnosti na Veľkú noc neodoprú. Často sa pripravuje plnka žemľová či pravá veľkonočná z bieleho alebo údeného mäsa. Výborné sú tiež paštéty z mletého mäsa, ktoré môžeme netradične zabaliť do plátu lístkového cesta a naplniť vajcom uvareným natvrdo.

Zásobáreň bielkovín

Jedno vajce pokryje 15 percent dennej potreby bielkovín. Bielok sa skladá z vody, dusíka, draslíka, chlóru a vitamínov rozpustných vo vode. Oproti tomu žĺtok obsahuje veľké množstvo bielkovín, tuku, fosforu, minerálnych látok a vitamínov. Vajcia sa na celom svete predávajú vo veľkostiach od S až do XL, podľa kvality v triede A alebo B.

Vareškov tip: Vaječné ragú

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, posypeme múkou, necháme speniť a postupne za stáleho miešania prilievame studené mlieko a vývar, privedieme do varu a 5 minút na slabom plameni povaríme. Do omáčky vložíme nasekanú pažítku a na šestiny nakrájané vajcia, osolíme a okoreníme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať

Jahňacina
Toto typické veľkonočné mäso patrí medzi najhodnotnejšie zdroje ľahko stráviteľného železa, obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerálne látky.

Šalátová misa
Či už budeme podávať niekoľko veľkonočných chodov, alebo len neveľa drobností, nesmú nám chýbať misy rôznych veľkostí, napríklad stredne veľká na šalát.

Údené mäso
Neodmysliteľná súčasť veľkonočnej hostiny, v domácnosti sa spravidla varí, niektoré druhy údeného mäsa sa varia už vo výrobe, dajú sa ihneď konzumovať.

Medvedí cesnak
Na jar ho môžeme použiť namiesto klasického cesnaku, pôsobí podobne: ako prírodné antibiotikum, močopudný prostriedok i mierne preháňadlo.

Tymian
Je to ušľachtilý príbuzný druh materinej dúšky, vo voľnej prírode ho nenájdeme, pestuje sa ako liečivá rastlina a korenie, už v rímskej kuchyni sa hojne používal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #špeciality #Veľká noc

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...