Svetoznáme vône korenia

Žiadna kuchyňa na svete sa nezaobíde bez korenín.

10.04.2014 14:00
koreniny, dochucovadlo Foto:
Voňavé koreniny majú vplyv aj na ľudské zdravie.
debata

Korenie sa nepoužíva len pre dochucovanie a ochucovanie jedál, ale koreniny majú veľký vplyv na ľudské zdravie, niektoré druhy majú dokonca liečivé účinky. Pripomeňme si niektoré svetové vône a chute.

Karí

Karí je koreniaca zmes pochádzajúca z indickej kuchyne, ktorá sa používa na dochutenie rôznych mäsových zmesí, do paprikových a gulášových jedál či na grilovanie. Pokrm získa krásnu žltkastú farbu a svoju zvláštnu príchuť.

Čili

Čili je pôvodom z Mexika, zrelé je väčšinou červenej farby. V svetovej kuchyni je nenahraditeľné, používa sa všade, kde chceme mať jedlo ostrejšie, či už pod mäso, do ryže, do polievok, gulášov, šalátov či strukovinových je­dál.

Tzaziki

Tzaziki je korenina, ktorej zloženie je pôvodom z gréckej kuchyne, používa sa nielen na dochutenie známeho gréckeho uhorkového šalátu, ale aj do iných zeleninových šalátov, na dochutenie rýb či zemiakových pokrmov.

Čubrica

Čubrica je koreniaca zmes balkánskeho pôvodu, ktorá výborne dochutí nielen mleté hovädzie mäso, ale aj mäso bravčové, hydinové a baranie, ďalej zeleninové zapekané pokrmy, polievky či strukoviny, najmä fazuľu.

Garam masala

Garam masala je koreniaca zmes, ktorá sa používa najmä v indickej kuchyni, hodí sa napríklad na grilovanie, a to takmer všetkých druhov mäsa aj rýb, ďalej do strukovinových jedál, ale aj pokrmov z ryže.

Kurkuma

Kurkuma je rastlina, z ktorej sa ako korenie využíva žltkastý podzemok, ktorý sa uvarí, ošúpe, usuší a pomelie na prášok. V potravinárskom priemysle sa používa do masla, horčice či syrov. Pestuje sa v Indii, Číne, Peru a Austrálii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #dochucovadlo

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...