Reďkovkou k dobrej kondícii

Reďkovka je bohatým zdrojom vitamínu C, ochrancom našej imunity a dôležitého antioxidantu, ktorý chráni bunky ľudského tela pred voľnými radikálmi.

05.04.2014 11:00
reďkovka, zelenina, vitamíny Foto:
V reďkovke nájdeme množstvo vlákniny.
debata

Ďalšou nadmieru prospešnou látkou v tejto zelenine je kyselina listová, ktorá je nevyhnutná pre zdravý vývoj plodu v matkinom lone a prospieva celkovej fyzickej i mentálnej kondícii.

Preplnená vlákninou

V reďkovke nájdeme množstvo vlákniny, a keď ju skombinujeme napríklad s hlávkovým šalátom a pokvapkáme olivovým olejom, máme šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie, stimuluje peristaltiku čriev, čistí ich od usadených toxínov a pôsobí proti zápche.

Farbisté podoby Reďkovky sa ponúkajú vo viac ako štyridsiatich rôznych kultivaroch a mnohých farebných odtieňoch. Najznámejšie sú červené odrody, potom biele kultivary, menej konzumované fialové či žlté varianty. Ak pestujeme reďkovky doma, nekupujeme osivo staršie ako dva roky – môže sa stať, že nevzíde.

Cestovinový šalát s krabími tyčinkami a reďkovkami

Potrebujeme:
400 g cestovín 250 krabích tyčiniek pór 4 reďkovky 2 papriky rôznych farieb soľ čierne korenie citrónová šťava malá plechovka sterilizovanej kukurice malá majonéza alebo biely jogurt
Postup:
1. Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme. Kukuricu scedíme, pór nakrájame, papriku tiež a reďkovky nakrájame na malé kolieska.
2. Do uvarených cestovín vmiešame na kúsky nakrájané papriky, pór, kukuricu, osolíme, okoreníme, zalejeme majonézou či jogurtom a premiešame.
3. Nakoniec do šalátu vmiešame reďkovky alebo nimi šalát ozdobíme. Podávame samotné alebo s pečivom.

Tip lenivého labužníka

Reďkovky najprv zbavíme zelených listov, potom ich umyjeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, mierne osolíme, necháme niekoľko minút odležať, vytlačíme prebytočnú vodu, preložíme ich do misky, vmiešame kyslú smotanu a pridáme korenie tzatziki.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zelenina #reďkovka

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...