Z domácej pekárskej abecedy

Múčniky ako od starej mamy? Poradíme vám, ako ich pripraviť.

25.03.2014 14:00
pečenie, kysnuté cesto, múčnik Foto:
Pre upečenie dobrého múčnika potrebujeme kvalitné ingrediencie.
debata

Správne cesto

Dobré kysnuté cesto by malo byť lesklé, hladké a nemalo by sa lepiť na misu ani na dosku. Pri spracovaní sa tvoria pľuzgiere, bubliny – pri miesení sa doň dostalo dostatok vzduchu, ktorý potrebujú kvasinky k životu. Dobrým miesením cesta dosiahneme aj pravidelné rozloženia lepku a rovnomernú pórovitosť cesta.

Šikovne na bábovku

Správne vyklopenie bábovky nie je nič svetoborné, chce to len klásť dôraz na správne vymastenie formy. Ak si nie sme istí, obrátime bábovku opatrne na tanier a navrch formy položíme utierku namočenú v studenej vode. Para sa zrazí, čím sa uvoľní pečivo od formy.

Lesk a farba

Pri pečení kysnutých múčnikov krátko pred vložením pečiva do rúry jeho povrch potrieme bielkom alebo rozšľahaným vajcom – dosiahneme tak vysoký lesk a farbu. Ak nechceme mať obľúbené koláče príliš tmavé, potom ich treba potrieť bielkom zriedeným vodou.

Radosť z pečenia

Radosť z upečeného koláča závisí nielen od tvaru a vzhľadu pečiva, ale aj od jeho vláčnosti a chuti. Rúru pred pečením vyhrejeme. Vlhkosť z ovzdušia sa tak na povrchu pečiva hneď zrazí a ono zvláčnie a nepraská. Po 15 minútach zmiernime teplotu a zvoľna dopekáme. Rúru spočiatku neotvárame, až pred dopečením pri kontrole.

Vareškov tip: Piškóta s jablkami

V mise pripravíme obvyklým spôsobom piškótové cesto z cukru, žĺtkov, múky, škorice, rumu a tuhého snehu z bielkov, nalejeme ho do formy, jablká ošúpeme, nakrájame na hranolčeky, poukladáme na cesto, koláč upečieme vo vyhriatej rúre a pocukrujeme práškovým cukrom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať pri pečení

Mlieko
Jedna zo základných surovín na vypracovanie kysnutého cesta, na miesenie sa používa vlažné mlieko, prípadne vlažná voda, kyslé alebo kefírové mlieko.

Miska na kysnutie
Nevyhnutná potreba na vykysnutie pripraveného cesta, suroviny na prípravu cesta majú mať izbovú teplotu a misku treba umiestniť na teplé miesto.

Droždie
Okrem funkčnosti droždia pri kysnutí cesta sú samotné kvasnice unikátnou potravinou uznávanou pre svoje skvelé nutričné vlastnosti a prospešnosť zdraviu.

Tvaroh
Tradičná potravina typická pre naše končiny, ktorá nielenže vynikajúco ochutí rozličné chutné múčniky, ale je aj veľmi prospešná pre zdravý vývoj organizmu.

Vlašské orechy
Výborná pochutina do koláčových plniek, má mimoriadne vysoký obsah proteínov, oveľa vyšší ako arašidy a približne rovnaký ako exotickejšie mandle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #múčnik #recept #kysnuté cesto

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...