Život s apetítom
Keď stratíme chuť do jedla, nie je s nami všetko v poriadku. Človek by mal žiť s apetítom, ktorý sa dá povzbudiť niekoľkými jednoduchými spôsobmi – treba dbať na ústnu hygienu, dobré je nefajčiť a výdatným pomocníkom sú bylinky, najlepšie čerstvé. Napríklad taká bazalka dokáže oživiť nejeden pokrm.
Vápnik v šťave
Väčšina ovocných a zeleninových štiav obsahuje vápnik, ktorý je prospešný pre kosti, povzbudzuje činnosť obličiek, pomáha odvodniť telo. V zeleninových šťavách je ho o polovicu viac než v šťavách ovocných. Počas očistného dňa sa odporúča vypiť asi tri litre štiav rozdelených do niekoľkých menších dávok.
Vareškov tip: Svieže rizoto s pórom
V stredne veľkom hrnci uvaríme ryžu, mrkvu a pór nakrájame na kolieska, v panvici rozpustíme plátok masla, pridáme nakrájanú zeleninu, urestujeme ju, koreň zázvoru nastrúhame k zeleninovej zmesi, pridáme ryžu, ochutíme soľou, tymianom a citrónovou šťavou, premiešame a opekáme ešte asi dve minúty.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať
Jarná mrkvička
Táto pochúťka z jarných záhrad je ideálnou surovinou do rozličných zdravých jedál, najmä šalátov, je plná vitamínov, vlákniny a minerálnych látok.
Zapekacia miska
Obľúbeným gastronomickým postupom je zapekanie či gratinovanie jarnej zeleniny, na čo sú vhodné napríklad porcelánové misky na zapekanie.
Špenát
Listový špenát patrí k tým druhom zeleniny, ktoré sú veľmi vhodné pre ľudský organizmus, obsahuje železo, vápnik, draslík, vitamíny A, E a C a kyselinu šťaveľovú.
Púpavové listy
Púpava patrí do nášho jedálneho lístka, je vhodná pre osoby trpiace žlčníkovými a tráviacimi ťažkosťami, dokáže liečiť aj zápalové ochorenia žalúdka.
Bazalka
Používa sa už nielen vo svetovej, ale aj v našej kuchyni, na prípravu šalátov, do jedál pre vegetariánov, pokrmov s paradajkami, ale aj polievok, omáčok či k rybám.