V porovnaní s čerstvým ovocím sú oveľa bohatším zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov (draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, zinku, železa a bóru), ale obsahujú aj vitamíny A, C a E. Sú schopné znížiť riziko niektorých ochorení spojených so starnutím.
Rezervné sladidlo
Hrozienka sa môžu jesť surové, používajú sa však najmä pri pečení. Často sa používajú ako prídavok k sladkým jedlám, do báboviek či vianočky. Nájdeme ich v müsli, cereálnych zmesiach a tyčinkách. Hrozienka sú aj výborným alternatívnym prírodným sladidlom.
Kupujte kvalitu
Pri výbere v obchodoch dajte prednosť skôr nesíreným hrozienkam, oxid siričitý je potenciálnym alergénom. Kvôli obsahu unikátnych antioxidantov uprednostnite skôr hrozienka z červených a fialových odrôd pred takzvanými zlatými hrozienkami. Čo sa týka vzhľadu – hrozienka nesmú byť lámavé a presušené.
Jemný tvarohový koláč s hrozienkami a mandľami
Potrebujeme:
Cesto: 350 g polohrubej múky, 100 g cukru, 180 g rastlinného tuku, vajce, prášok do pečiva,
Náplň: 2 tvarohy, 100 g cukru, vanilkový cukor, 2 žĺtky, pol vanilkového pudingu, hrsť hrozienok, hrsť mandlí
Postup:
1. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odležať. Medzitým pripravíme náplň: do misy dáme tvaroh, pridáme cukor s vanilkovým cukrom, žĺtkami a pudingovým práškom a scedené hrozienka.
2. Mandle nasekáme nahrubo a polovicu zamiešame do náplne. Cesto rozvaľkáme na plát, ktorý prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
3. Na cesto rozotrieme plnku a posypeme zvyšnými mandľami. Koláč upečieme pri 180 °C.
Tip lenivého labužníka
Olúpané jablká nakrájame na tenké plátky, zalejeme vopred pripravenou zálievkou z vody, citrónovej šťavy, medu alebo cukru, pridáme umyté a osušené hrozienka, nahrubo posekané orechové jadrá a nakoniec všetko premiešame.