Látky obsiahnuté v muškátovom kvete i oriešku podporujú chuť na jedlo, stimulujú produkciu tráviacich štiav a v neposlednom rade pôsobia proti kŕčom v bruchu a nadúvaniu, keď úplne postačí užiť po jedle na špičku noža nastrúhaného orieška.
Skvelá aróma
V našich zemepisných šírkach sa muškátový oriešok používa skôr ako korenie než ako liek. Jeho aróma i chuť je zaujímavou zmesou – horkastá i sladkastá a zároveň pikantná. Muškátový oriešok je súčasťou koreniacich zmesí, najmä na prípravu ázijských špecialít. Pridáva sa aj do niektorých múčnikov, perníkov a cukroviniek.
Pozor! Narkotikum
Dnes nie je muškát len liekom alebo korením, ale pri užívaní vysokých dávok sú jeho účinky toxické. Býva označovaný za najdostupnejšiu a najlacnejšie drogu. Účinky sú rôzne – únava a otupenia organizmu, ale, naopak, aj drastická neznášanlivosť voči iným ľuďom.
Rýchly recept: Lahôdkový morčací rezeň v mandliach s muškátovým orieškom
Potrebujeme:
4 morčacie rezne
vajce
2 PL múky
mletý muškátový oriešok
80 g na hobliny nakrájaných mandlí
50 g masla
soľ
Postup:
1. Rezne (asi po 150 g) zľahka naklepeme, posypeme soľou a mletým muškátovým orieškom.
2. Okorenené mäso obalíme najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v mandľových hoblinách, ktoré k mäsu dôkladne pritlačíme.
3. Na panvici rozpálime maslo a mäso na ňom z oboch strán opekáme 6–8 minút (mandle by nemali príliš zhnednúť).
4. Podávame so zemiakovými kroketami, kolieskom ananásu, brusnicami a čerstvým šalátom.
Tip lenivého labužníka
V litri horúceho mlieka rozmiešame šesťdesiat gramov medu, pridáme štyri rozhabarkované žĺtky, dobre všetko premiešame alebo rozmixujeme, scedíme do nahriatych pohárov a navrch nastrúhame trochu muškátového orieška.