Väčšinou pečieme pri teplote 180 °C. Pri použití semienok s vysokým obsahom tuku (napríklad slnečnica či tekvica) znížime teplotu na 150 °C, aby sa semienka nespálili a neprepálil sa rastlinný olej, ktorý obsahujú.
Správna tuhosť
Náročnejšie na prípravu sú kysnuté praclíky. Platí, že z málo tučného cesta budú praclíky tvrdé (ostré), z tučného cesta krehké, pričom za tučné je považované cesto, kde tuková zložka tvorí dve pätiny až polovicu váhového množstva použitej múky. Cesto na praclíky musí byť tuhé, aby sme neupiekli vnútri mäkké tenké rožky.
Jednoducho krehké
Najjednoduchšie je slané pečivo z krehkého cesta. Platí, že čím menej tekutiny dáme do cesta, tým bude pečivo krehkejšie. Okrem soli môžeme cesto ochutiť paprikou, korením či korením karí. Na posýpku je vhodný nemletý mak, celá rasca, sezam, slnečnica, tekvica, prípadne aj nahrubo mletá soľ.
Cesto bez receptu
Ak nemáme po ruke vhodný recept, môžeme krehké slané cesto pripraviť bez kypriaceho prášku, a to z múky, tuku, soli a syra alebo tvarohu. Pre tento typ pečiva platí zlaté pravidlo „koľko – toľko“, teda rovnaký pomer ingrediencií. S týmito pravidlami by sa pečivo malo vydariť.
Vareškov tip: Zemiakové praclíky
Zo 180 g nastrúhaných varených zemiakov, 180 g múky, 100 g masla, vegety, trochy soli a na špičku noža prášku do pečiva spracujeme čo najtuhšie cesto. Hodinu ho necháme odležať a tvarujeme praclíky, ktoré potrieme vajcom, posypeme makom alebo hrubou soľou a dáme upiecť na vymastený plech.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu makového pečiva
Lístkové cesto
Kupované lístkové cesto si väčšinou vyberáme chladené alebo mrazené, na pultoch obchodov dnes nájdeme cesto prevažne už pripravené na tenké pláty.
Valček
Poriadny valček na cesto musí byť zhotovený z vysoko odolného a tvrdého dreva, moderné kuchynské valčeky bývajú často vyrobené z nehrdzavejúcej ocele.
Rastlinný tuk
Tradičným tukom na pečenie bývalo maslo, ktoré čoraz častejšie nahrádzajú rastlinné oleje, jednak vzhľadom na cenu, ale aj zo zdravotného hľadiska.
Prášok do pečiva
Na trhu dostať viacero druhov kypriaceho prášku do pečiva, napríklad škrobový s kukuričným či zemiakovým škrobom alebo prášok s prídavkom múky.
Ementál
Na dochutenie či ozdobenie slaného pečiva používame rôzne druhy tvrdého syra, vynikajúci je ementál – syr slonovinovej až bledožltej farby s veľkými otvormi.