Špecialitami prešporskej kuchyne sú žaby, sumce aj vydry

Bratislava bola kotlíkom národov, bývali tu najmä Slováci, Maďari, Nemci a Židia. A podľa toho vyzerala aj prešporská kuchyňa, v ktorej sa miesilo všeličo skvelé z gastronómie týchto etník. A na tanieroch Bratislavčanov sa nezriedka objavili aj rozličné skvelé rarity.

24.02.2014 15:00
sušené plody, tržnica Foto: ,
V bratislavskej tržnici...
debata

Dusené žaby

Najmä na žabích stehienkach si nejeden obyvateľ Bratislavy rád pochutnal, zvyčajne ich pripravovali dusené na cibuli na lyžici masla, podávané s viazaničkou petržlenovej vňate, štipkou muškátového orieška alebo posypané opraženou strúhankou.

Slimačí kaviár

Keď sa gurmáni dostali k slimačím vajíčkam, zvyčajne ich nasypali do vlažnej slanej vody a miešali, až kým sa od seba neoddelili. Potom ich sitkom preložili do sklených pohárikov a uzavreté nechali dozrieť s lyžicou makového alebo slnečnicového o­leja.

Plnené račie vaničky

Vynikajúca pochúťka pripravená z račieho masla, žĺtkov, droždia, sladkej smotany, cukru, s prídavkom polohrubej múky. Zmes sa plnila do vaničkových foriem vymastených maslom a nechala sa rýchlo piecť. Niekedy sa maškrta plnila aj mliečím alebo ikrami z kapra.

Vydra po prešporsky

Vychýrenou špecialitou bola práve varená vydra v omáčke pripravenej z opraženej cibule, postrúhaného domáceho chleba, s prídavkom bieleho vína, vínneho octu a hovädzej polievky, okorenenej muškátovým kvetom a postrúhanou citrónovou kôrou.

Dunajský sumec

Keď sa podarilo vytiahnuť z vĺn Dunaja sumca, pripravoval sa v korenistej zmesi z usušenej šalvie, čierneho korenia, nového korenia, usušenej citrónovej kôry, klinčekov a ďumbiera. Na masle sa potom korenené podkovičky sumca pražili do zlatista.

Prešporská čalamáda

Bratislava bola známa pravidelnou prípravou chutnej čalamády na rozhraní augusta a septembra. Základom čalamády bola hlávka bielej kapusty, zelené a červené paprikové struky, cibuľa, zaváracia soľ s koreninami a kvalitný prešporský vínny ocot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastronómia #bratislavská kuchyňa

+ Trápia vás znamienka na pokožke, preto sa zveríte do rúk odborníka.
Plánujte si deň dopredu, aby ste...

+ Neustálej vyčerpanosti predídete tak, že zmeníte zamestnanie k lepšiemu.
Dohliadnite na svoje dospievajúce deti,...