Banány - vodný regulátor

Banány majú vysoký obsah draslíka - prvku, ktorý má v našom tele významnú funkciu - reguluje a usmerňuje zadržiavanie vody v tele, podporuje odvodňovanie.

20.02.2014 17:00
banány, ovocie, výživa, vitamíny Foto:
Banán znižuje podráždenie zažívacieho traktu.
debata

Zároveň je veľmi dôležitý pre správnu funkciu a zdravie svalov, nervov a tkanív. Ďalšími minerálmi, zastúpenými v banánoch, sú horčík, vápnik, železo, fosfor a zinok, pre naše fyzické a mentálne zdravie nemenej dôležité.

Potláča kyselinu

Banán sa používa ako diétne jedlo pri zažívacích problémoch pre svoju hladkú textúru a jemnosť. Je to jediné ovocie, ktoré môže byť používané bez bolestí i v chronických prípadoch. Banán dokáže neutralizovať nadmernú kyselinu a znižuje podráždenie zažívacieho traktu.

Neskladovať v chladničke

Zrelý banán je žltý, nemá žiadne zelené miesta a na šupke sa objavujú čiernohnedé škvrny. Banány nepatria do chladničky, sú citlivé na nízke teploty. Ak sú skladované vo veľkom chlade, čoskoro sčernejú a stratia chuť. Optimálna teplota skladovania je okolo 10 °C.

Rýchly recept: Opekaný banán na mede s vlašskými orechmi a kyslou smotanou

Potrebujeme:
zrelé banány
kl kokosového oleja
PL medu
hrsť vlašských orechov
kyslá smotana
trochu vody alebo mlieka

Postup:
1. Na panvičke rozohrejeme kokosový tuk, olúpeme banány, pozdĺžne ich rozpolíme. Položíme ich do panvice reznou časťou dolu a opekáme.
2. K banánom pridáme oriešky, keď sa rozvoňajú a po stranách začnú banány trochu hnednúť, všetky kúsky otočíme na druhú stranu.
3. Banány podlejeme asi štyrmi lyžicami vody alebo mlieka a pridáme med. Po dvoch minútach môžeme hotový pokrm podávať s kyslou smotanou.

Tip lenivého labužníka

Banány nakrájame na kolieska, zmiešame med s citrónovou a pomarančovou šťavou, banány rozložíme na tanieriky, pokvapkáme medovou zmesou, hrozienka preperieme v horúcej vode, zalejeme rumom a necháme nasiaknuť, nasypeme na banány a ozdobíme šľahačkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #vitamíny #banaány

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...