Kryštalizácia medu a medový liek

Kryštalizácia (tuhnutie) medu nie je prejavom nekvality, je úplne prirodzenou vlastnosťou medu.

19.02.2014 11:00
med, pochutina, výživa, sladidlo Foto:
Drevená naberačka je praktická pomôcka pre milovníka medu.
debata

Prirodzené tuhnutie

Kryštalizácia (tuhnutie) je úplne prirodzenou vlastnosťou medu, len čas kryštalizácie je pri rôznych druhoch medu rôzny. Do pôvodného tekutého stavu možno med uviesť opatrným zahrievaním napríklad vo vodnom kúpeli pri teplote asi 50 °C. Pri vyššej teplote by došlo k zníženiu kvality medu.

Sladký medikament

V období zimných chrípok je osvedčená rada našich starých mám: Proti kašľu a na posilnenie si treba dať do hrnčeka nadrobno nakrájanú cibuľu a zaliať ju medom. Stačí užívať po lyžičkách trikrát denne a zapiť horúcim čajom s citrónom, aby sme utlmili chuť cibule.

Vareškov tip: Ovocný šalát s medom

Pomaranč, grep, jablko, hrušku a banán ošúpeme, nakrájame na kúsky, premiešame, prelejeme medom, likérom, posypeme štipkou škorice a znovu premiešame. Šalát môžeme doplniť nasekanými orechmi či hrozienkami naloženými v likéri.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu medových dobrôt

Med
Je to veľmi hodnotná prírodná potravina, ktorú produkujú včely usilovným zberom sladkých prírodných štiav. Je zložený z prírodných cukrov, ktoré sú ľahko stráviteľné.

Naberačka na med
Drevená naberačka je praktická pomôcka pre milovníka medu. Na konci má drážky, do ktorých med naberieme a necháme stiecť. kam potrebujeme.

Víno
Med a víno žijú pri príprave mäsitých medových pochúťok v krásnej symbióze, často sú spoločne súčasťou omáčok a marinád, ktoré tak ozvláštnia pokrmy.

Orechy
Nejeden medový koláč či dezert si priam žiada kombináciu s orechmi a napríklad vlašské orechy v mede vynikajú jedinečnou chuťou a sú zdraviu prospešné.

Zázvor
Príjemne pikantná chuť zázvoru tvorí s medom nielen lahodný kontrast, ale pomáha pri kašli, astmatických problémoch, ale aj pri žalúdočných ťažkostiach a nevoľnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #med #včelie produkty

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...