Tradičná vára
Najtradičnejšie úpravou zemiakov ako prílohy je varenie. Varia sa domäkka olúpané v osolenej vode – na dochutenie môžeme pridať rascu a bobkový list. Najmä skoré zemiaky s tenkou šupkou odporúčame len krátko povariť a potom konzumovať samotné s maslom alebo tvarohom alebo ako prílohu k mäsu.
S prídavkom smotany
Tajomstvom obľúbených slovenských halušiek sú zemiaky. Surové zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a hladkú múku. No a potom už štandardným spôsobom urobíme halušky, ktoré varíme v osolenej vode. Pre lepšiu chuť necháme bryndzu zmäknúť a zahriať v kastróliku s kyslou smotanou.
Vareškov tip: Liptovská kapusta
Vopred namočený hrach uvaríme v troche vody ako prívarok. Osolíme, pridáme rozotrený cesnak a zápražku. V druhom hrnci uvaríme kyslú kapustu s takisto ju zahustíme zápražkou. Jedlo podávame spolu – na jednu stranu taniera dáme hrach, na druhú kapustu. Všetko polejeme rozškvarenou slaninkou.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na stredoslovenské špeciality
Kyslá kapusta
Tento potravinový poklad obsahuje množstvo hodnotných bioaktívnych látok, okrem iného podporuje tvorbu krvi a hormónov, pomáha proti únave.
Sito na halušky
Klasiku v podobe hádzania halušiek do vriacej vody pomocou noža či lyžice a lopára vystriedalo pohodlnejšie pasírovanie napríklad cez antikorové sito.
Fazuľa
Nielen Stredoslováci vedeli a vedia veľa o užitočnosti tejto strukoviny, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny a obsahuje zinok, dôležitý pri pohlavnom dozrievaní.
Krúpy
Osobitne jačmenné krúpy sú zdraviu prospešné, pomáhajú pri ochoreniach pečene a žlčníka, odvar z nich sa používa proti zimnici a pri problémoch s trávením.
Slanina
Obyvatelia stredného Slovenska si mnohé zo svojich pochúťok nevedia predstaviť bez pekne vyúdenej a vyškvarenej slaniny, ktorá jedlo krásne rozvonia a ochutí.