Podoby kapusty a zemiakových lokší

Kapusta aj lokše sú nezastupiteľnou súčasťou regionálnych špecialít západu krajiny.

29.01.2014 08:30
kapusta, kvasená kapusta, vitamíny, výživa Foto:
Záhorácke "zelé" je preslávené široko-ďaleko.
debata

Čerstvá i kyslá

Kapusta je jednou zo surovín, ktoré sa dajú mnohostranne využiť, poznáme jej tri tradičné podoby – čerstvú, kyslú i sterilizovanú. Už len samotnú dusenú kapustu môžeme pripraviť na nejeden spôsob, pridáva sa do nej napríklad jablko, víno, pivo, cibuľa, zahusťuje sa aj nie, môžeme kombinovať čerstvú kapustu s kyslou…

Na slano i na sladko

Klasické grobské lokše sú pečené placky z cesta z varených zemiakov, múky a soli. Môžeme ich konzumovať aj na sladko, ale najmä na slano, najlepšie s husacími špecialitami. Tenké placky sú chutné, hebké, príjemne zemiakové, priam si pýtajú nejakú šťavnatú masovú náplň.

Vareškov tip: Celoročné „kvašáky“

Väčšie uhorky naukladáme do pohárov s objemom 700 ml. Striedavo ich prekladáme cibuľou, kolieskami mrkvy a vetvičkami kôpru. V litri prevarenej vody rozmiešame 40 g soli a slanou vodou uhorky sčasti zalejeme, v priebehu hodiny ešte vodu do uhoriek dolejeme až po hrdlo pohára, zakryjeme viečkami a uložíme v chlade.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu západoslovenských špecialít

Ryby
Najmä obyvatelia južných oblastí západného Slovenska v okolí toku Dunaja a Malého Dunaja majú často na stole rybacie pochúťky z ulovenej vodnej koristi.

Pekáč
Ponuka obchodov je dnes pestrá a bohatá, okrem klasických smaltovaných pekáčov sa používajú porcelánové, z varného skla či z liateho hliníka…

Párky
Klasikou je trenčiansky párok s fazuľou, do ktorého môžeme použiť rozličné druhy párkov podľa vlastnej chuti, táto pochúťka je jednoduchá a navyše lacná.

Múka
Základ múčnikov, do ktorých sa používa najmä hladká a polohrubá pšeničná múka, ktorú možno nahradiť zdravšími variantmi – celozrnnou či špaldovou múkou.

Kyslá kapusta
Najmä záhorácke „zelé“ je preslávené široko-ďaleko, kedysi tu boli veľkokapacitné prevádzky na jeho prípravu, dnes už ide prevažne o domácu výrobu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #špeciality #kapusta #lokše

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...