Výnimočné vlastnosti vysvetľujú jeho dôležitú úlohu v strave pôvodných obyvateľov Ameriky, ktorí ho používali namiesto mäsa. Avokádo je veľmi bohaté aj na vlákninu.
Balzam na dušu
Avokádo pomáha pri chudnutí, väčšinu tukov v tomto ovocí tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Látky obsiahnuté v avokáde znižujú hladinu inzulínu v krvi. Obsahuje veľa monosacharidu manózy, ktorú ľudský mozog okamžite využíva ako zdroj energie, prispieva k nášmu mentálnemu zdraviu a psychickej pohode.
Zástupca masla
Avokádo nie je ani sladké, ani kyslé, a preto sa dá pridávať do všetkých druhov šalátov a jedál bez ohľadu na ich chuť. Aby sa predišlo černeniu surovej dužiny, je dobré avokádo pokvapkať citrónovou šťavou. Roztlačená dužina sa môže natrieť na chlieb ako maslo.
Tip lenivého labužníka
Mrkvu očistíme, nakrájame najemno, odkrojíme hornú a spodnú časť hľuzy feniklu, ten nakrájame na tenké plátky, všetku zeleninu vložíme do misy, pridáme olej, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, zlejeme tuniaka z konzervy, nakrájame ho na kúsky a zmiešame so zeleninou.