Význam mäsa a jeho vyprážanie

Mäso má dôležité postavenie v našej výžive, je významným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, najmä železa.

26.01.2014 11:00
grilované mäso, steak Foto:
Mäso je zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, najmä železa.
debata

Užitočná potravina

Obsahuje síce tuk, ale viac ako spolovice ide o tuk nenasýtený. Navyše aj samotní chovatelia domácich zvierat sa začínajú orientovať na chov menej tučného bravčového, hovädzieho i jahňacieho mäsa.

Tukový kúpeľ

Pri vyprážaní má byť mäso ponorené v tukovom kúpeli, ktorý musí dosiahnuť teplotu približne 200 °C. Či už vyprážame na panvici, alebo vo fritéze, používame vždy tuk, ktorý znesie dostatočne vysokú teplotu. Pri vyprážaní dávame pozor, aby sme tuk neprepálili, preto napríklad maslo nie je na smaženie vhodné.

Vareškov tip: Údený pivný steak

Údené bravčové karé vykostíme, nakrájame steaky, zľahka ich naklepeme dlaňou, posypeme zeleným a čiernym korením a prudko opečieme na oleji. Pridáme nastrúhaný chlieb, zalejeme pivom a necháme prejsť varom. Na tanier kladieme mäso doprostred, naň dáme na kolieska nakrájanú osmaženú cibuľu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsových pokrmov

Bravčová pečeň
Veľmi cenená potravina ako dôležitý zdroj železa, vitamínu A, vitamínov radu B, vitamínu D a lecitínu. Gurmáni poznajú rad osvedčených, chutných úprav.

Pekáč
Sú určené na pečenie mäsa alebo zapekaných mäsitých jedál v rúre, môžu byť z varného skla, pekáče antikorové, smaltované, teflónové, silikónové či keramické.

Bravčová masť
Má vyššiu tepelnú stabilitu, pri vyprážaní na nej nevzniká toľko karcinogénnych látok, preto sa hodí na pečenie a tepelnú úpravu viac ako rastlinné oleje.

Čili
Pálivé čili papričky sú obľúbenou súčasťou jedálneho lístka, obsahujú kapsaicín, ktorý okrem toho, že spôsobuje ich prirodzenú štipľavosť, má liečivé účinky.

Horčica
Univerzálna pochutina, ktorá vie povýšiť na pochúťku rôzne pokrmy z mäsa, na slovenskom trhu je obľúbená „normálna“ plnotučná horčica, ale variantov je veľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava #zdravá výživa

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...