Jej príprava sa môže zdať zložitá, ale najdôležitejšie je narezať mäso na dostatočne veľký plát, potom už ide všetko ľahšie. Dôležitá je takisto príprava plnky – pre inšpiráciu uvádzame niekoľko kombinácií rôznych druhov mäsa a náplní.
Plnka do hovädzieho mäsa
Hovädzie mäso plníme napríklad náplňou z mletého mäsa ochuteného ako na sekanú, mäkkou salámou, kyslou uhorkou, varenými vajíčkami, roládu vnútri potrieme cesnakom, pridáme plátky slaniny či klobásu.
Plnka do teľacieho mäsa
Teľacia roláda je výborná s podusenou šunkou, sterilizovaným hráškom, praženicou, petržlenovou vňaťou alebo šunkou s paradajkou zaliatou rozšľahanými vajcami, ktoré treba nechať zraziť.
Plnka do bravčového mäsa
Bravčové stehno plníme plátkami slaniny, mäkkou salámou, varenými vajíčkami, kyslou uhorkou alebo na slanine opraženou cibuľou a šampiňónmi. Do bôčika patrí napríklad údené mäso, syr a varené vajcia.
Plnka do hydinového mäsa
Hydinu môžeme naplniť napríklad mletým bravčovým a hydinovým mäsom, žemľami zvlhčenými mliekom, žĺtkami, snehom z bielkov, koreníme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.
Plnka do srnčej diviny
Divinu plníme plátkami šunky, strúhaným chrenom, roládu obalíme do veľkých plátkov anglickej slaniny, pri pečení namiesto vody zalejeme prírodným červeným vínom a nakoniec zjemníme smotanou.
Plnka do králičieho mäsa
Aj králičie mäso je vhodné na roládu plnenú napríklad mletou zmesou hovädzieho a bravčového mäsa, cibuľou, podusenými šampiňónmi alebo lesnými hubami, hráškom a mliekom zvlhčenými žemľami.