Svetoznáma odroda a zdravie z kávy

Medzi najvýznamnejšie druhy kávovníka patrí arabský kávovník - arabica.

23.01.2014 17:00
káva, porcelán, posedenie Foto:
Obsah antioxidantov sa v káve neznižuje ani pri procese odstraňovania kofeínu.
debata

Arabský kávovník

Plody poskytujú najkvalitnejšie kávové zrná. Káva z tohto druhu má nízky obsah kofeínu a jej chuť je jemná a sladkasto lahodná. Tvorí až 70 percent celkovej produkcie kávy na svete. Zrná sa spracúvajú takzvanou mokrou metódou, fermentáciou.

Tisíc antioxidantov

Azda najväčším tajomstvom kávy je, že má štyrikrát vyšší obsah antioxidantov ako najväčší „antioxidant“ poslednej doby – zelený čaj. Zelené kávové zrná obsahujú asi tisíc antioxidantov a praženie dokonca ich účinky ešte zvyšuje a vytvára ďalšie zdraviu prospešné zložky. Obsah antioxidantov sa neznižuje ani pri procese odstraňovania kofeínu.

Vareškov tip: Ľadová káva s malinami

Do hrnčeka dáme 1,5 lyžičky kávy, pridáme cukor, zalejeme vriacou vodou, do pohára dáme do troch štvrtín ľad, zalejeme kávou, pridáme 6 PL mlieka, dva kopčeky vanilkovej zmrzliny, ozdobíme šľahačkou, polejeme šťavou z lesných plodov a ozdobíme malinami.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu kvalitnej kávy

Káva
O tejto azda najpredávanejšej pochutine existujú celé knihy, počas posledných desaťročí prešla káva mnohými výskumami, ktoré vyvrátili mýty o jej škodlivosti.

Mlynček na kávu
Niet nad čerstvo zomletú kávu, v obchodoch dostaneme širokú ponuku elektrických mlynčekov, mnohí kávičkári však nedajú dopustiť na klasický ručný mlynček.

Smotana
V celom rade pokrmov a múčnikov z kávy nesmie chýbať šľahačková smotana, ktorej chuť sa prirodzene snúbi s arómou kávy a zdobí nejednu šálku voňavého moku.

Vanilkový cukor
Oproti obyčajnému repnému cukru má dvojnásobnú sladkosť, ideálne je použiť cukor s pravou vanilkou, ktorá okrem iného pomáha proti nespavosti.

Rum
Aj aróma rumu patrí ku káve, nielen v podobe pripravenej šálky, ale aj v múčnikoch. Osobitne kubánsky rum v káve sa nedá vymeniť za jeho rozličné napodobeniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #pochutina #arabica #antioxidanty

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...