Dobrá káva s vôňou diaľok

Uvariť dobrú kávu vôbec nie je jednoduché, či už pripravujeme obyčajného "turka", espreso alebo sa pustíme do kávy s exotickou príchuťou.

21.01.2014 17:00
arabská káva, pochutina Foto:
Arabská káva má vôňu exotického korenia.
debata

Nechajte sa inšpirovať niekoľkými receptami na prípravu kávy z rozličných kútov sveta.

Arabská

Do džezvy dáme lyžičku práškového cukru, necháme na ohni rozpustiť, keď začne karamelizovať, nalejeme po hrdlo vodu, privedieme ju k varu, odstavíme, vsypeme kávu, zamiešame, na ohni necháme zovrieť a pridáme kardamón.

Belgická

Vopred pripravenú vychladenú kávu zo siedmich gramov nalejeme do vysokého skleneného pohára, pridáme drvený ľad, 50 ml vanilkovej zmrzliny a miešame až vznikne hustá krémová hmota. Kávu na záver ozdobíme šľahačkou.

Havajská

Šálku kokosu zalejeme šálkou vody, postavíme na oheň, necháme zhustnúť a precedíme. Kokos dáme na panvicu a opražíme. Šálku mlieka zmiešame s druhou šálkou vody, kokosom, pridáme jeden a pol lyžičky instantnej kávy a prehrejeme.  

Anglická

Sto mililitrov filtrovanej kávy zmiešame s lyžičkou cukru, lyžicou kakaového prášku a necháme v chladničke vychladiť. Potom kávu nalejeme do pohára, doplníme mrazeným smotanovým krémom a vychladeným mliekom.

Marocká

Do šálky vložíme dva plátky pomaranča a posypeme lyžičkou cukru. Zalejeme vriacou vodou a necháme krátko pôsobiť, dolejeme pol šálky horúcej filtrovanej kávy, ozdobíme šľahačkou a môžeme použiť plátok pomaranča aj s kôrou.

Írska

Do pohára nalejeme whisky, pridáme cukor, rozmiešame, prilejeme horúcu a precedenú kávu tak, aby jej hladina siahala do troch štvrtín pohára. Navrch po obrátenej lyžičke nalejeme ušľahanú smotanu tak, aby sa nezmiešala s kávou.

Acapulco

Lyžičku instantnej kávy zmiešame s lyžicou práškového cukru, zalejeme polovicou šálky studenej vody a dobre vymiešame. Potom pridáme lyžicu rumu, lyžicu citrónovej šťavy a 4 kocky ľadu. Šálku môžeme ozdobiť plátkom citróna.

Pompadour

Do nahriatej šálky dáme dvadsať gramov horkej čokolády, zalejeme dvoma lyžicami kondenzovaného mlieka alebo smotany, pridáme štipku škorice a nastrúhaný muškátový oriešok. Nakoniec zalejeme horúcou kávou a premiešame.

Neskladovať v chladničke

Neodporúčame skladovať zrná či dokonca mletú kávu v chladničke. Keď vyberieme studenú nádobu, zvlášť v lete, na stenách sa ihneď zrazí vzdušná vlhkosť a káva sa tak znehodnotí. Okrem toho zrno podlieha skaze oveľa pomalšie ako mletá káva. Jeho povrch je totiž o niekoľko rádov menší ako povrch prášku rovnakej hmotnosti.

Estetika šálok

K dobrej káve rozhodne patria krásne a kvalitné porcelánové šálky. Mliečnym špecialitám s tvorbou vrstiev zase dá vyniknúť sklo. Tvar šálky na espresso by mal byť vyšší kónický s celkovým objemom do 70 ml. Na kapučíno sa používajú širšie šálky s objemom asi 150 ml.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #espresso #pochutina

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...