Čo položiť na silvestrovský stôl

Na koncoročnú silvestrovskú párty sa treba dôkladne pripraviť.

30.12.2013 12:00
kreveta, paradajka, studená misa, občerstvenie Foto:
Studený bufet patrí tradične k občerstveniu silvestrovskej noci.

Studený bufet

Na domácu silvestrovskú oslavu sa výborne hodí studený bufet. Na stôl položíme dezertné tanieriky, príbory, papierové obrúsky, misku s nakrájaným citrónom, kečup, horčicu, nastrúhaný chren a rozložíme studené misy, šaláty, pikantné omáčky, slané pečivo, čerstvé ovocie, oriešky či mandle…

Minútková dobrota

Slávnostnou delikatesou sú jabĺčka urestované spoločne s cibuľou, ktoré podávame k bravčovej pečeni. Pečeň obalíme v obľúbenom cestíčku, v mandľových plátkoch a usmažíme na rozpálenom oleji. Minútku podávame teplú, aby sa chute a arómy nestratili.

Lístková fantázia

K rozlúčke so starým rokom patria aj rozličné pochúťky z lístkového cesta. Zmrazené cesto z obchodu stačí doma čiastočne rozmraziť, rozvaľkať ho na pol centimetra hrubú placku a vykrojiť z nej malé tvary podľa fantázie – srdiečka, trojuholníčky či tyčinky, potrieť ich rozšľahaným vajcom a upiecť dozlata.

Hriatô so škoricou

Slovenskou špecialitou na zahriatie po silvestrovskej vychádzke je staré dobré hriate – na panvici zahrejeme cukor, až kým začne karamelizovať, prilejeme vodu, pridáme kúsky škorice, kúsok vanilkového struku, klinčeky a citrónovú kôru, nalejeme do pohárov a dolejeme vodkou, borovičkou či inou pálenkou.

Rýchle chlebíčky

Výbornou pochúťkou vhodnou na silvestrovské chlebíčky je nátierka z plesňového syra – maslo vymiešame s nivou, ochutíme sladkou paprikou, plátky sendviča natrieme maslom, navrch nastriekame pripravenú hmotu, doplníme kopčekmi strúhaného syra a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Vhodná voľba nápojov

K slávnostnému pohosteniu patrí správny výber nápojov. Pri víne platí, že k ľahkým pokrmom sa hodí biele víno, k ťažkým červené. K bravčovej pečeni a husi patrí zas pivo, k múčnikom sladké biele alebo šumivé vína. Ako aperitív volíme vermút, sherry či rôzne destiláty. Podávame ich chladené v menších pohároch.

Keď obloha ladí

Obložené misy a chlebíčky patria tradične k občerstveniu silvestrovskej noci. Na obložené chlebíčky volíme najviac päť druhov rôznorodých potravín, chuťovo zladených. Viac druhov obložených chlebíčkov upravujeme tak, aby v radoch vedľa seba boli chlebíčky rovnakého druhu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu silvestrovského pohostenia

Alkohol
K lúčeniu so starým rokom alkohol neodškriepiteľne patrí. Napriek tomu, že jeho vedľajšie účinky pozná vari každý: dehydratácia, nevoľnosť alebo bolesti hlavy.

Šejker
Šejker v rukách barmana je určený na elegantné miešanie silvestrovských drinkov, premieša ingrediencie tak, aby mal miešaný nápoj intenzívnu vôňu a chuť.

Šunka
Bez šunky by Silvester nebol Silvestrom. Taká chrenová plnka v pravej šunke alebo moravskom údenom je osvedčeným receptom našej domácej kuchyne.

Šľahačka
Vynikajúci doplnok k slávnostným pochúťkam, úplne netradičnou maškrtou sú napríklad malé guľky z lístkového cesta plnené plnotučnou šľahačkou.

Losos
Mäso lososa je veľmi cenené, surový má typickú oranžovočervená farbu, ktorá sa po uvarení mení doružova. V našich končinách si pri jeho kúpe treba priplatiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #párty #pohostenie #Silvester #pochúťky