Ide o jednoduchý pokrm, ktorý si na Slovensko priniesol skúsený gastronomický expert Tomáš Opletal. Zaradil ho aj do bufetového menu bratislavského hotela, v ktorom od novembra pôsobí na poste šéfkuchára.
„Sú to klasické krúpy. Uvaríte ich. Na masle alebo na oleji si urobíte základ z cibule, cesnaku a majoránky, pridáte krúpy, trochu vývaru. Celé to premiešate a dáte zapiecť. Nezabudnite na soľ a korenie,“ radí český šéfkuchár, ktorý na Slovensku pôsobí od roku 2006.
Krúpového kuba odporúča na základe vlastnej dlhoročnej skúsenosti. Staročeské jedlo, do ktorého sa podľa niektorých receptov ešte pridávajú aj huby, mu veľmi chutí. „Bolo to jedlo chudobných, jedlo sa v Česku na vianočnú večeru,“ vysvetli Tomáš Opletal, ktorý kladie dôraz na využívanie domácich surovín a ich využitie v zmodernizovanej verzii starých receptov.
Obľúbenú jednoduchú delikatesu, ktorá kulinárskym nadšencom zbytočne nezvýši cholesterol, pretože sa pri jej príprave nepoužívajú vajíčka, odporúča zapiť zlatým mokom. „Ja som Čech, takže mám rád pivo,“ dodal s úsmevom šéfkuchár.